Löfven och hans strateger

Ledare Artikeln publicerades
5 bilder
Foto:Fredrik Sandberg/TT

Mandatperioden sista regeringsförklaring avlämnades igår. Ett år kvar till valet. Och det får man säga om Stefan Löfven, att det är ändå en bragd att föra en koalitionsregering med Miljöpartiet så här nära mål.

Och med 750 miljoner extra till SOS Alarm, Tullen och ett flertal andra myndigheter som värnar lag och ordning förgyllde han dådkraftigt Riksmötets öppnande. 750 miljoner är förstås mer än ingenting. Men utpytsat på ett flertal myndigheter blir det så att säga ännu mindre. Och någon klar linje annat än det ena och det andra skall ”stärkas” lade Löfven inte ut.

Kanske var det med en axelryckning Lövens strateger tyckte att man kunde skapa en budgetnyhet genom just en satsning på rättsväsendet. Ett område de tyckte låg i tiden. Men i så fall kommer de nog bli överraskade. Frågan om trygghet på gator och torg kommer sannolikt segla upp som den stora valfrågan 2018.

Inför detta har ett antal partier mer eller mindre motvilligt börjat syna polisens omorganisation, de låga straffen, de bristfälliga resurserna med mera. Ordet kris är inte längre tabu. Men utvecklingen rusar före den politiska viljan.

För statsministerns del är det hur som helst uppenbart att inget av det han gör är trovärdigt så länge han sin skyddande hand vila kvar över rikspolischefen Dan Eliasson. Även efter det att denne mot förmodan är avpolletterad kvarstår åtgärder som är betydligt mer kraftfulla och målmedvetna än de som annonserades i riksdagens plenum i går. Tror strategerna i fråga något annat kan de få mycket tid att fundera på det dagen efter valet.

Citat: Frågan om trygghet på gator och torg kommer sannolikt segla upp som den stora valfrågan 2018.