Annons

Marvel och kulturkriget

Idag har filmen Captain Marvel premiär i Sverige. Den är den senaste i en lång rad av filmer som utspelar sig i ett och samma fiktiva universum, The Marvel Cinematic Universe eller kort och gott MCU. Detta filmuniversum har i många år varit en global framgångssaga, ekonomiskt och ifråga om popularitet.
Ledare • Publicerad 6 mars 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: null

Likväl har Captain Marvel, liksom MCU-filmen Black Panther som kom i fjol, blivit föremål för hätska angrepp från en liten men frenetisk skara som motsätter sig vad de uppfattar som politisk korrekthet. Samma kritik har på senare tid riktats även mot de nya Star Wars-filmerna, i synnerhet The Last Jedi.

Man har snöat in på idén att Disney, som äger såväl Marvel Studios som Lucasfilm, driver en identitetspolitisk agenda. Men Disney är ett världsomspännande företag som vill tjäna pengar och deras filmer speglar en ambition att appellera till så många marknader som möjligt. I Black Panthers fall kan tilläggas att filmen tilldrar sig i Afrika och därför av naturliga skäl har en mestadels svart rollbesättning.

Annons

Både Captain Marvel och Black Panther har varit utsatta för veritabla kampanjer innan de ens gått upp på bio och blivit tillgängliga för allmänheten, inberäknat de högljudda kritikerna. Avsikten har varit att sabotera så mycket det bara går genom att lägga upp negativa videor på Youtube samt ge låga betyg och lämna avoga kommentarer på olika filmrelaterade sajter.

Vad gäller Captain Marvel bottnar kritiken i stor utsträckning i förvanskningar av uttalanden från huvudrollsinnehavaren Brie Larson, som tydligt positionerat sig till vänster. Alldeles oavsett vad man tycker om Larsons politiska ståndpunkter är det problematiskt att hennes ord förvrängs och tas ur sitt sammanhang. Det påstås till exempel att Larson hatar vita män, vilket helt saknar grund i vad hon faktiskt sagt.

Smutskastningskampanjen mot Captain Marvel är enbart det senaste iögonenfallande uttrycket för att filmer och andra populärkulturella yttringar får fungera som projektionsytor för politik och ideologi i skuggan av ett förbittrat och evinnerligt kulturkrig. Denna strid bedrivs med eftertryck från både vänster och höger och fixerar sig vid de mest triviala fenomen, inte sällan på ett tillkämpat sätt. Den reflekterar och förstärker en mer generell utveckling där allt fler samhällsområden politiseras, något som har en omisskännelig totalitär bismak.

Captain Marvel och andra MCU-filmer är lika litet som Star Wars-filmerna några visuella politiska manifest. De kan endast med svårighet inordnas i politiska eller ideologiska scheman. I den mån det finns djupare budskap rör det sig som regel om allmänmoraliska sådana. Framför allt är dock MCU, som så mycket annat från Hollywood, ägnat att underhålla och erbjuda en stunds verklighetsflykt från världens prövningar. Det är tråkigt att denna fristad nu blir allt mer besudlad av konstruerade och sökta politiska konflikter.

Mathias Persson
Annons
Annons
Annons
Annons