Annons

Migrationspolitik igen

Moderaterna orkar tänka nytt i frågan som de flesta vill sluta tänka på.
Publicerad 11 januari 2020
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

De senaste veckorna har präglats av besked inom det politikområde som de flesta verkar vilja lämna bakom sig: migrationen. Det är ett tråkigt, infekterat ämne som dessvärre inte går att ignorera. En välfärdsstat måste ha kontroll över vilka som befinner sig i landet och om medmänsklighet skall organiseras och utföras av det allmänna måste det ske på ett rättssäkert och effektivt sätt.

Foto: Jessica Gow/TT

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson har nöjt sig med att konstatera att man jämfört med toppåret 2015 fått kontroll över uppehållstillstånden kopplade till asyl. Men samtidigt blev det totala antalet uppehållstillstånd under 2019 nästan etthundratjugotusen. Det innebär att det under det gångna decenniet beviljats så mycket som 1 300 000 uppehållstillstånd.

Annons

Regeringen har under året fokuserat på integrationspolitik, bland annat genom att ta fram regler som ställer krav på asylsökande som ordnar med eget boende. Man har också, med Liberalerna och Centerpartiet, tillsatt en utredning om språkkrav för medborgarskap. Samtidigt är kopplingen mellan migrationspolitiken och integrationspolitiken fortfarande vag. Integrationen står och stampar om migrationen fortfarande är unikt stor.

Moderaterna har också tagit del av Migrationsverkets årsrapport. Utifrån den har man tagit fram fyra punkter för att få till en migration som matchar behoven av och möjligheterna till integration. Man konstaterar att de årligt utfärdade uppehållstillstånden behöver minska med sjuttio procent, då hamnar vi på en liknande nivå som våra grannländer. En förutsättning för att lyckas med det är att också anpassa våra regler till dessa grannländer. Det har visat sig att även asylsökande gör vad de kan för att få bästa möjliga villkor.

Moderaterna gör en viktig betoning, som andra missat att göra: volymmålet är riktat mot politiken, inte mot de som söker uppehållstillstånd. De som stänger öronen när de hör volymmål gör det inte sällan för att de ser framför sig hur dörren slängs igen framför näsan på svårt utsatta människor. Men volymmålet handlar om att få till en politik som minskar Sveriges åtagande i förhållande till andra länder.

Partiet vill också se ett aktivt arbete för återvändande. Den rödgröna regeringen har hittills inte gjort något av de asyl- och återvändandecenter som dåvarande arbetsmarknadsminister Ylva Johansson talade om i samband med att Mottagandeutredningen landade 2018. Moderaterna påpekar att cirka sjuttiotusen personer fler borde ha lämnat landet mellan 2014 och 2018 med tanke på antalet avslag på asylansökningar. Integrationspolitiken kommer inte att bli effektiv om skuggsamhället ständigt fylls på. Utsattheten det innebär att leva i den miljön är det många som vill utnyttja till kriminalitet.

Det är välkommet att Moderaterna inte låter sig paralyseras i migrationspolitiken. Migrationskrisen har bytt skepnad och heter nu integrationsutmaningen. Men allt pekar på att en stor migration kommer att vara ett globalt fenomen de kommande decennierna och Sverige är fortfarande långt ifrån en hållbar politik. Fuskare och profitörer måste sållas bort, integrationen måste få förutsättningar att lyckas och trycket på kommunerna måste bli hållbart.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons