Annons

Moderaterna vänder skutan

Men det här var ju bra. Den moderata partiledningen styr om skutan och tar kurs mot en ny public service-politik. Partisekreterare Gunnar Strömmer har alltså annonserat att man till stämman i oktober vill ha ett public service-väsende som är något annat än den stat i staten som riksdagen (och i praktiken Moderaterna) välsignade för ett år sedan. Nu är man öppet självkritisk och vill ha något borgerligt inspirerat i stället.
Ledare • Publicerad 19 september 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Kanske är det principiellt viktigaste att man faktiskt vill se kontrollinstrument. Något av det mest upprörande med den modell som nu sjösatts är ju bristen på tillsyn. Public service förvandlades till en skyddad verkstad utan att ens Riksrevisionen skulle få ha synpunkter på hur skattemedlen användes. Att en sådan ordning fann gehör ens hos socialdemokraterna är förvånande.

Strömmers formuleringar andas också en frustration över den vänstervridning som envist fortsatt att vidlåda public service. Till den änden efterlyser man en översyn av hur man lever upp till kravet på saklighet och opartiskhet och vad för sanktioner som bör finnas att tillgå. Det är sannerligen på tiden.

Annons

Det finns förstås en del att anmärka på. Att man utan vidare accepterar att en progressiv skatt skall huvudfinansiera verksamheten sticker i ögonen. Men att släppa in reklam är också en dålig idé. Visst, det ger förstås intäkter men det förstör programmen. Det handlar inte bara om principen att produktionen inte skall behöva distraheras av en inkomstkälla som tarvar beställsamhet. Reklam skulle förstöra auran av public service. Antingen respekterar man inte själva public service-idén och då kan man lika gärna lägga ned. Eller så har man den respekten och då skall reklamavbrott inte vara på tal. Till det kan man förstås lägga att man öppnar målet för alla som vill fula ut partiet ur debatten genom att utmåla det som hopplöst nyliberalt. Symptomatisk är det också reklamaspekten som fått bära rubrikerna i medierapporteringen.

Här på sidan har vi tidigare föreslagit en modell för hur en reformering av public service kan genomföras i praktiken och vi delar gärna med oss igen: Först skalar man av den sortens produktion som inte innefattas i det smalare uppdrag som Moderaterna (och förhoppningsvis andra) vill se. Därefter säger man upp cheferna och låter dessa söka sina egna jobb på nytt. Det är en metod som man har använt i Danmark om än i andra sammanhang.

Nu återstår att även andra partier tar sitt förnuft till fånga och företar samma kursändring som Moderaterna. Blicken faller förstås på Kristdemokraterna som har sitt riksting månaden efteråt. Där förväntas de ju ompröva sitt stöd till utökad anhöriginvandring. Förmår de även vrida om i denna fråga börjar vi skönja en riktig opposition inför 2022.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons