Monopolkramarna

Ledare Artikeln publicerades

Den rödgröna regeringen vill sätta stopp för "vinstintresset" inom välfärden. Men vinster är en förutsättning för investeringar. Man kan inte få det ena utan det andra.

Under de senaste fem åren har utskällda äldreomsorgsföretag som Aleris, Ambea och Attendo satsat över 1,7 miljarder kronor i ny verksamhet. De kommande åren planeras för ytterligare 1 250 platser på nya äldreboenden, vilket kan läggas till de 1 300 nya platser som redan skapats. Enbart Capio har satsat två miljarder.
Både nuvarande och kommande satsningar äventyras genom att möjligheterna begränsas för dessa bolag att driva sina verksamheter på ett affärsmässigt sätt.

Att Vänsterledaren Jonas Sjöstedt inte gillar företagande må vara en sak. Men han har en skyldighet att försöka förstå hur näringslivet fungerar. På en marknad tävlar man om kunder. Att kalla ”kunder” för ”brukare” eller ”medborgare” och ”marknaden” för ”välfärdsverksamhet” är bara semantik. För att locka till sig kunder måste man erbjuda en bra produkt, i detta fall tjänster som håller en god kvalitet. I vissa fall är det kommunen som köper tjänsterna. Då är ansvaret politiskt. Den politiker som köper in dåliga tjänster får stå till svars inför sina väljare.
Bilden av att välfärdsföretag i första hand tjänar pengar på att kapa kostnader är felaktig. Visst finns det möjlighet att effektivisera en tidigare offentligt driven verksamhet, men vinster uppstår främst genom att intäkterna ökar – exempelvis genom full beläggning och expansion.

Nu är det inte bara de stora bolagen som berörs i det rödgröna förslaget. Även de mindre företagen, där vinsten ofta är en del av lönen, kommer att drabbas av begränsningar. Det betyder att sjuksköterskor och förskollärare som tagit risker och investerat i tid och kraft för att bygga upp en egen verksamhet kan slås omkull.

Det skorrar falskt när såväl S-ledaren Stefan Löfven och det gröna språkröret Gustav Fridolin säger sig värna mångfalden av utförare inom vård, skola och omsorg. Konsekvensen lär bli en helt annan. Det hade varit bättre om de tre vänsterpartierna varit ärliga och stått upp för att de vill monopolisera välfärden.