Annons

Mörka moln

Regeringens genomgång av det ekonomiska läget oroar.
Publicerad 23 augusti 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Det var mycket som såg bra ut när finansminister Magdalena Andersson (S) under torsdagen redovisade hur regeringen ser på svensk ekonomi just nu. Statsskulden är låg jämfört med andra EU-länder. Det finns ett överskott som kan användas till reformer. BNP-tillväxten i euroområdet ser ut att minska lite men sedan återhämta sig, till skillnad från Kinas och USA:s tillväxt.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Det fanns dock ett par orosmoln som finansministern inte ägnade sin uppmärksamhet. Det reformutrymme som hon menar sig ha, tjugofem miljarder kronor, har till stor del redan bundits vid stöd åt kommuner och regioner. De har utlovats tjugo miljarder kronor fram till mandatperioden slut. Andersson medgav att behoven från offentlig sektor kommer att öka ännu mer mandatperioden 2022-2026 och sluta i ett underskott på nittio miljarder kronor totalt. Det lär bli svårt att hålla jämna steg med det underskottet.

Annons

Särskilt med tanke på att högkonjunkturen bromsat in snabbare än väntat. Svenska hushåll har inte spenderat pengar i den utsträckning som man trodde inför sommaren. Det är inte regeringen som ansvarar för penningpolitiken men det var ändå uppenbart att en viktig pusselbit saknades i presentationen: kronan är kraftigt försvagad. Detta innebär minskad köpkraft för svenska hushåll och ökar isolationen. Att den låga kronkursen dessutom delvis beror på omvärldens bedömning att vår ekonomi är övervärderad innebär att utländska investeringar inte strömmat in som man räknar med vid svag valutautveckling.

Ekonomisk stimulans från regeringen kan väga upp detta och Magdalena Andersson sade sig vara beredd att ta fram arbetsmarknadsåtgärder om läget går från oroande till akut. Problemet är dock matchningen. Det går att ha hög efterfrågan på arbetskraft och hög arbetslöshet samtidigt. Vård, skola och omsorg skriker efter personal och läget kommer att bli värre de kommande åren. Samtidigt står stora grupper långt från arbetsmarknaden. Det är dyrt att locka människor till att byta karriär, särskilt till verksamheter som redan präglas av krisrubriker. Det är svårt att se att Socialdemokraterna skall kunna lösa detta utan göra våld på antingen kvaliteten inom vård och skola eller principer om att arbetsmarknadens parter skall lösa arbetsmarknadens problem.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons