Annons

MP ännu i egen liga

För fem år sedan peakade Miljöpartiet i opinionen. Alliansen hade kommit överens om migrationen med Miljöpartiet, och de sågs ännu som någon form av mittenparti. Ingen prioriterade konflikt med Miljöpartiet. Även om tiderna har förändrats så får den pågående debatten om klimat och demokratisyn ändå sägas utgöra ett bevis på att Miljöpartiet ännu åtnjuter en särställning i den offentliga debatten.
Ledare • Publicerad 12 januari 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.
Alice Bah Kuhnke och Pär Holmgren.Foto: Anders Wiklund/TT

Det fanns en tid då miljöpartister inte möttes av kritiska frågor i media. En tid då Sveriges Radios VD kunde hävda att den kraftiga överrepresentationen av MP-väljare bland Public Service-journalister i själva verket var ett bevis på objektivitet eftersom Miljöpartiet ”finns i mitten av politiken”.

Numera är partiet som bekant riksdagens minsta. Miljöpartiet har haft tuffa år i regeringsställning. Det har egentligen inte så mycket handlat om att de har en politik som kompromissats bort i uppgörelser med Socialdemokraterna. Det skall snarare ses som att Miljöpartiets politik inte klarade av ett möte med verkligheten.

Annons

Diverse skandaler den gångna mandatperioden, exempelvis bostadsminister Mehmet Kaplans islamistkontakter, har också gjort sitt till för att beröva Miljöpartiet ställningen som ett snällt och okontroversiellt mittenparti höjt över varje misstanke. Ändå tycks partiet ännu åtnjuta en allmän trovärdighet i den offentliga debatten som gränsar till det unika. För vilket annat parti hade med ett leende kunna nominerat en person som i närtid sagt sig vilja avskaffa demokratin till toppkandidat i ett val, utan att partiledningen tvingats svara på kritiska frågor?

Det handlar om kändismeteorologen Pär Holmgren, som av Miljöpartiets nomineringskommitté är föreslagen att vara andranamn inför valet till Europaparlamentet i maj. Borgerliga politiker och ledarskribenter har ansatt honom med frågor hur det kan komma sig att han såväl några få veckor innan nomineringen, som i en intervju 2009, sagt sig stödja idén om att avskaffa demokratin för klimatets skull.

I en debattartikel i Aftonbladet slår nu Holmgren fast att han är demokrat. Kritikerna och deras invändningar viftar han bort. Det handlar om ett ”fåtal debattörer” som gjort sitt bästa för att ”svärta” hans namn, enligt Holmgren.

Som om det hela vore en missuppfattning. Men Holmgrens tidigare uttalanden är otvetydiga. I en intervju 2009 svarar han ogenerat att han vill avskaffa alla val. Och så sent som i november i år spred och rekommenderade han en artikel i sociala medier som föreslog ”en global despoti” som lösning på klimatfrågan.

Översätt nu detta till ett annat parti. Låt oss säga att det istället varit Moderaterna som lanserat en toppkandidat inför EU-valet som upprepade gånger sagt sig vara mot demokrati. Är det någon som tror det skulle kunna ske utan att drevmekanismerna satt igång för fullt och den moderata partiledningen tvingats ta avstånd?

Men för Miljöpartiet är det uppenbarligen annorlunda. Än så länge har varken Holmgren själv eller hans partiledning tvingats relatera till - än mindre be om ursäkt för - de besvärande citaten.

Dag ElfströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons