Annons

Myndighet nedlagd, feministbidrag kvar

Att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetreservation gick segrande ur striden om 2019 års statsbudget är ett faktum som den senaste veckan debatterats på längden och tvären. Följderna för miljö-, skatte- och försvarspolitiken har tagit en del medieutrymme. Så även det faktum att Jämställdhetsmyndigheten läggs ned. Mindre uppmärksamhet får dock det faktum att de bidrag till feministisk aktivism som myndigheten delat ut förblir en orörd post i statsbudgeten. Man kan på goda grunder fråga sig varför?
Ledare • Publicerad 18 december 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Gita Nabavi, från Feministiskt Initiativ, talar vid manifestationen mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Inte heller hon verkar noterat att feministbidragen faktiskt lämnas orörda.
Gita Nabavi, från Feministiskt Initiativ, talar vid manifestationen mot Moderaternas och Kristdemokraternas budget. Inte heller hon verkar noterat att feministbidragen faktiskt lämnas orörda.Foto: Stina Stjernkvist/TT

I höstas offentliggjorde Jämställdhetsmyndigheten - då lyckligt ovetande om det kommande avvecklingsbeslutet - vika bidrag myndigheten avsåg att dela ut under 2019. Listan väckte både munterhet och bestörtning. En halv miljon till ett projekt för att ”motverka den ensidiga och mansdominerade debatten om kärnvapen”, fyrahundra tusen till en feministisk teaterpjäs och sjuhundratusen till en utbildning för att motverka manliga maktstrukturer i civilsamhället.

Tämligen många reagerade på pengarullningen. Växjökommunalrådet Oliver Rosengren (m) lyfte exempelvis bidragen som ett slöseri med skattemedel. Vi konstaterade då att det är utmärkt att Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna motsatte sig etableringen av Jämställdhetsmyndigheten. Men påpekade samtidigt att de tre partierna i sina respektive budgetförslag för 2018 faktiskt hade lämnat budgetposten för de bidrag som myndigheten delar ut orörd.

Annons

Den post i statsbudgeten som finansierar dessa bidrag har äldre anor än den årsgamla Jämställdhetsmyndigheten. I regeringen Perssons sista statsbudget etablerades nämligen utgiftsposten ”stöd till kvinnors organisering” á tjugoåtta miljoner kronor årligen. Utgiftsposten finansierar allt sedan dess vad som i praktiken är arbetarrörelsenära feministorganisationer. Dels genom rena verksamhetsbidrag och dels genom den typen av projektstöd som nämns ovan.

Men det är alltså en utgiftspost som allianspartierna lämnat orörd, både under åren i regeringsställning men även i sina budgetmotioner under de senaste åren av opposition. Fram tills nu. Kristdemokraterna, måhända stärkta ur valrörelsens jämställdhetspolitiska debatt, valde i år att ta striden - och lämnade således ett budgetförslag för 2019 där de tjugoåtta miljonerna ströks.

Storebror Moderaterna gjorde dock en annan bedömning, och i Moderaternas och Kristdemokraternas gemensamma budgetreservation lämnas ”stöd för kvinnors organisering” orörd. Det här är naturligtvis tämligen ointressant ur ett strikt statsbudgetperspektiv. Tjugoåtta miljoner är kaffepengar för den stora staten. Men den bristande viljan att ta strid är signifikant.

Anser verkligen Moderaterna att en statlig bidragsgräddfil för feministiska kamporganisationer är rätt och riktigt? Blir Sverige ett bättre och mer jämställt land för att staten delar ut bidrag som gör att Internationella kvinnoförbundet för fred och frihet (IFKK) kan ha ett kansli om sju personer på en av Sveriges dyraste adresser?

Plåstret borde ha ryckts av samtidigt som beslutet om Jämställdhetsmyndigheten avveckling fattades. Nu fortsätter borgerligheten istället att förvalta ett destruktivt arv från regeringen Persson.

Dag ElfströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons