Naken mitt i vallokalen

Ledare Artikeln publicerades
Foto:JESSICA GOW / TT

Regeringen säger alltså nej till utredarens förslag att (äntligen) skapa reell valhemlighet i Sverige. Man tycker att det är okej att valsedlar ligger ute i vallokalen så att vem som helst kan kika över axeln och se vilka som den andre tar med sig in i båset - och i teorin kan utöva vad som internationellt klassas som otillbörlig påverkan.

Utredningsförslaget, att skapa en avskärmning med valsedlar tillhanda kring själva röstbåset, tycker regeringen är opraktiskt och dyrt. Det skulle nämligen kosta 250 miljoner kronor. Därför vill man att det utreds ännu mer. Men man försäkrar att det visst skall bli riktig valhemlighet av. Till EU-valet 2019, och till nästa riksdagsval 2022 men inte just nu. Vi måste vänta lite till.

Var skall man börja?

Detta handlar alltså om ett system för vilket Sverige har fått kritik från internationella valövervakare. Med andra ord något som borde åtgärdats för länge sedan utan vidare omsvep. Valbåset är demokratins fysiska kärna. Praktikaliteter kan och får inte vara ett hinder.

För dyrt, alltså. För dyrt för vad? Hörde vi inte just finansministern skryta om hur bra svensk ekonomi går? Det går att nog att hitta utarmade landsdelar i Afrika där det faktiskt kan vara svårt att uppbringa godtagbar avskärmning för de röstande, men att Sverige plötsligt är så pass barskrapat var en överraskande och rätt så dramatisk nyhet.

Men vi förväntas godta detta nonsens. Och vi förväntas slå ifrån oss den cyniska reflektionen att det har att göra med stigmapartiet Sverigedemokraterna.

Låt oss nu göra det tydligt: frågan handlar ytterst inte om något enskilt partis nackdel eller fördel utan om fundamentala demokratiska principer. Under de sekunder medborgaren hanterar sina röstsedlar skall denne vara fullkomligt suverän. Man skall obesvärat kunna rösta på precis vad som helst. På Kalle Anka, Stefan Löfven, Stollepartiet, revolutionära blodskommunister, svartskjortor eller Sverigedemokraterna. Inget förutom det egna övervägandet och samvetet skall spela någon som helst roll i den korta stunden.

Tanken att ingen annan har med ens röst att göra, att man inte ens skall riskera att behöva förklara sig, är en central del i det förtroende som måste genomsyra demokratin för att den skall fungera.

Desto märkligare att förutsättningarna när det kommer till kritan inte verkar tillmätas mer värde än handikapptillgängligheten hos Försäkringskassan. I skrivande stund märks i nyhetsflödet inte skuggan av ett pip till protester mot regeringens beslut. Från landets oppositionspartier knäpptyst. Från landets statsvetare knäpptyst. Från alla till synes tusenden bidragstagande föreningar med syftet att förbättra demokratin knäpptyst.

Den moraliska stormakten står självgod och naken i sin egen vallokal. Internationella observatörer grinar illa och vi svenskar får vända bort blicken och skämmas.

Citat I skrivande stund märks i nyhetsflödet inte skuggan av ett pip till protester mot regeringens beslut.