När kommer inbjudan till Moskva?

Ledare Artikeln publicerades

Det kan tyckas märkligt att den ryske presidenten som invaderade grannlandet Ukraina för att rädda det undan från ”fascister och nazister” kommit att söka stöd hos just extremnationalistiska partier inom EU.

Det gäller Jobbik i Ungern, Ataka i Bulgarien och Gyllene gryning i Grekland, för att ta några exempel. Partier som UKIP i Storbritannien och Front National i Frankrike argumenterar också öppet för ryskvänliga relationer. Det senare partiet har dessutom lån på nio miljoner euro i en rysk bank.

Vänskapsbanden kan delvis betraktas som taktiska, men också ideologiska. Motståndet mot ett öppet och pluralistiskt Europa är en förenande faktor.

Sverigedemokraterna har i sin argumentation (ännu) inte anslutit sig till sina europeiska politiska fränders Kreml-vänliga retorik. Men deras rörelse är splittrad. SDU:s ordförande skulle hellre välkomna Putin än Obama, som han uttryckt det. Anti-amerikanismen är en gemensam nämnare.

Det är möjligt att deras väljare inte bryr sig. Många av dem har, som det heter, proteströstat. Men i praktiken röstar man alltid för något. Så kom exempelvis borgerliga väljare som lagt sin röst på SD att stärka det politiska motståndet mot Nato, EU och frihandel.

Nu visar det sig också att SD i Europaparlamentet konsekvent röstat för en politik som gynnar Putins intressen genom att försöka stoppa associations- och handelsavtal med länder som Moldavien och Georgien. Något som uppmärksammas av den initierade EU-bloggen (eublogg.wordpress.com). De två SD-ledamöterna Peter Lundgren och Kristina Winberg går hand i hand med Front National, till skillnad från partier som Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna.

Vilken dag som helst kommer väl middagsinbjudningen till Moskva.