Ned i gyttjan

Ledare Artikeln publicerades

Tonläget i den svenska offentliga diskussionen är som bekant ofta ganska högt, för att inte säga gällt. Att gå till hårda personangrepp och dra så stora växlar som möjligt på det som sägs eller görs har blivit vardagsmat i ett alltmer polariserat samhällsklimat. Sociala medier gör sitt till genom sin omedelbara och opolerade kommunikation och sina självförstärkande filterbubblor.

Det är i den sortens bubbla på Facebook som Växjös ledande socialdemokrater nu borrar sig ned i den politiska dyn. Ett inlägg som härrör från, gillats och delats inom denna krets utgör en praktuppvisning i osaklighet och smädelser.

Efter att ha anklagat Kristdemokraternas Ebba Busch Thor för att hyckla om äldre och välfärd slår man fast att ”Det är klassisk och dum borgerlig politik” att försämra omsorgen och att många röstar för detta. Så långt befinner man sig fortfarande inom anständighetens gränser, låt vara att den som sluter upp bakom borgerlig politik anses vara utrustad med klena förståndsgåvor.

Därpå följer dock en harang där Kristdemokraterna demoniseras och utmålas som träskvarelser: ”Men man ska inte för en sekund glömma att kristdemokraternas själ är full av gyttja och konservatism. Att hålla tal vid anti-homosexuell konferens som Lars Adaktusson gör, är kristdemokrati".

Det finns ingen anledning att i sak bemöta dessa påståenden eftersom det så tydligt rör sig om känslouttryck. Det förtjänar likväl att påpekas att Adaktusson inte varit på någon ”anti-homosexuell konferens” utan på en konferens organiserad av ett internationellt nätverk för traditionella värderingar. Han var där för att tala om förföljelse av religiösa minoriteter, inte om homosexualitet, som Kristdemokraterna givetvis inte har något problem med.

Frågan är förstås vad högt uppsatta socialdemokrater i Växjö tror sig åstadkomma med den här typen av slag under bältet, särskilt i ett sammanhang där kristdemokrater och andra med borgerliga sympatier kan ta del av deras pajkastning. Klart står i alla fall att de bidrar till att försämra en redan dålig till usel samtalston i det offentliga rummet.

Facebookinlägget om Busch Thor och Kristdemokraterna är tyvärr ingen isolerad företeelse. För ett par veckor sedan var det Moderaterna, i synnerhet Göteborgs-Postens politiska chefredaktör Alice Teodorescu och Växjöpolitikern Oliver Rosengren, som fick sig en slev av vad som ironiskt brukar kallas det goda hatet. Många till vänster tycks ha ett stort behov av att kanalisera sitt känslomässiga engagemang i rabiata utfall mot meningsmotståndare, något som troligen ytterst bottnar i den marxistiska läran och dess klasskampsretorik.

Sådana impulser är dock ingenting att hurra för eller bejaka. Forskningsrön visar att demokratin tjänar på politiska konflikter som hänför sig till åsiktsmotsättningar och förlorar på respektlöshet mot dem som intar en annan ståndpunkt. Den politiker som i affekt kastar sig över sitt tangentbord bör betänka detta innan den skrider till handling i offentligheten.