Nonchalant syn på upphovsrätt

Ledare Artikeln publicerades

I somras dömdes en man i Halmstad tingsrätt för brott mot upphovsrättslagen för att ha lagt upp hockey- och fotbollsmatcher från en betaltv-kanal illegalt på sin hemsida. Domen har nu överklagats, vilket Ekot uppmärksammade i veckan.

Åklagarna vill se om det är möjligt att förbjuda en domänadress, eftersom den kan användas som ett hjälpmedel vid brott som begås på internet. Om det blir så kan det vara ett sätt att komma åt fler fildelningssajter, som till exempel Pirate Bay. Ett problem som lyfts är dock att det i praktiken kan bli verkningslöst, eftersom det är enkelt att flytta innehållet till en annan domän. En sådan rättsordning riskerar att tunnas ut och inte klara av de påfrestningar den utsätts för. Emellertid aktualiseras behovet av en stringent lagstiftning.

Grundaren av Pirate Bay, Gottfrid Svartholm Warg, landade i tisdags i Sverige efter att ha gripits i Kambodja i slutet av augusti, då han varit efterlyst på grund av att ha hållit sig undan fängelsedomen på ett år för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Rättsstaten undermineras när straff som utfärdats inte avtjänas. Vilken annan typ av rättshaveri tas med en klackspark? Svartholm Warg är dessutom anhållen misstänkt för dataintrång mot bland annat Skatteverket, där personuppgifter till personer med skyddad identitet ska ha kopierats.

Internetbrottslighet måste liksom annan brottslighet omfattas av lagen. Å ena sidan finns skäl att behandla lagstiftning som gäller internet separat med tanke på dess virtuella karaktär, men å andra sidan är en rimlig hållning att beakta befintlig lagstiftning utifrån ett mer teknikneutralt perspektiv. Ett argument som vanligen framhålls är att fildelning borde vara lagligt eftersom musiken och filmerna som laddas ner finns tillgängliga, men bara för att varor står tillgängliga på affärernas hyllor betyder inte det att det bara är att gå in och ta för sig. Förbud mot domänadresser riskerar att bli ineffektivt, men det betyder inte att internetbrottslighet ska ses med blida ögon.

Svårigheten i förhållningssättet till internet ligger i att lagstiftningen inte hängt med från början, men i takt med att allt fler känsliga uppgifter finns på nätet ökar behovet av lag och ordning även där. Det talas om att en hel ungdomsgeneration som är vana vid att ladda ner kriminaliseras, samma ungdomsgeneration som drömmer om kreativa yrken inom musik och media. Hur ska de försörja sig om upphovsrättslagstiftningen som skyddar den liberala principen om rätten till frukten av sitt eget arbete nonchaleras?