Norsk høyrebølge?

Ledare Artikeln publicerades
Valkampanj på Oslos paradgata 2 bilder
Foto:Junge, Heiko
Valkampanj på Oslos paradgata

Den norska högerregeringen leder på upploppet inför måndagens Stortingsval.

- Det är den mest spännande valrörelsen på mycket länge. Valutgången har aldrig varit så oklar, säger statsvetaren, professor Knut Heidar när jag möter honom på Oslo universitet i ett tjänsterum med vacker utsikt över Holmenkollen.

För bara någon månad sedan tippade de allra flesta att världens kanske starkaste socialdemokratiska parti, det norska Arbeiderpartiet, skulle återta regeringsmakten efter en mandatperiod av högerstyre. Regerande brukar som bekant straffa sig.

Men när AP-ledaren Jonas Gahr Støre på torsdagen framträdde på paradgatan Karl-Johan pekar opinionssiffrorna för honom nedåt. Han möttes symptomatiskt nog också av unga demonstranter mot oljeprospektering i Lofoten vilket komplicerade saken ytterligare. Å ena sidan vill Arbeiderpartiet omfatta en ung radikal opinion, å andra sidan innebär begränsningar av oljeindustrin förlorad sysselsättning. Som drabbar viktiga väljargrupper.

Det sägs att Norge och Sverige är de två länder på jorden som liknar varandra mest. Och Arbeiderpartiets valkampanj ser ut att vara en rödkopia av de svenska socialdemokraternas. Alla ska med, står det på affischer och Gahr Støre har talat om en välfärd som krackelerar och givit dystra framtidsutsikter - ungefär som Löfven 2014.

Men när konjunkturen vänt har regeringen återvunnit förtroende.

Till detta kommer att högerregeringen bestående av norska Høyre och Fremskrittspartiuet FRP som många trodde skulle drabbas av inre konvulsioner har hållit samman.

Professor Knut Heidar igen:

- Dels har regeringen brukat mer oljepengar ön vad Høyre velat till bland annat vägar som är en viktig fråga för Fremskrittspartiet. För deras väljare är bilen viktig och FRP ser bilen som en värderings och frihetsfråga. Ja, som en markör mot urbana eliter. Dels har Frp varit mästare på dubbel kommunikation och lyckats att framstå som en opposition mot mindre populära beslut som högre vägtullar.

Fremskrittspartiet brukar i svensk media jämföras med Sverigedemokraterna. Knut Heidar understryker att partierna har helt olika bakgrunder.

-Fremskrittspartiet ska förstås som en politisk kraft som vill försvara vad de uppfattar som norska värden, Sverigedemokraterna politik ser jag mer riktat mot andra grupper, säger Heidar och betonar att den norska nationalismen har varit färgad av Venstre, det liberala norska partiet

Norsk politik har inte kommit att präglas av den polarisering som nu löper genom Europa. Man talar fortfarande om centrumpartier - mittenpartier- och den tidigare statsministern Gro Harlem Brundtland anklagar de stora partierna för att vara för lika varandra.

Men till det europeiska mönstret hör kanske tätare regeringsskiften och en försvagad socialdemokrati.

Och Høyre drömmer om en ny Hørebølge, högervåg inför måndagskvällens rösträkning.