Nya bud med migration

Ledare Artikeln publicerades
Louis C K: Det är lätt att håna när man är en vinnare.
Foto:Jordan Strauss
Louis C K: Det är lätt att håna när man är en vinnare.

"Kommunerna höjer bopriserna och riksbanken sänker räntan..."

Konsekvenserna av det historiska migrationsåtagande som gjordes förra året har varit svåra att överblicka. Det kan möjligen förklaras med att politiker sällan tvingas stå till svars för mer än fyra års beslutsfattande, siktlinjerna blir där efter.

De grundläggande dragen har dock inte varit svåra att räkna ut. Tillgång och efterfrågan styr mycket i samhället och förra året tillkom genom migrationen en stor efterfrågan på boende, skola och omsorg. Denna ökade efterfrågan har de flesta märkt av på ett eller annat sätt, och i en särskild ordning. Som den ofta träffsäkre men också raljante komikern Louis C K sagt: "självklart tar invandrare era jobb, men om någon utan kontakter, pengar och språkkunskaper snor ditt jobb beror det kanske på att du är skit."

Det är tacksamt att driva med personer som vänder sin frustration och sina egna tillkortakommanden till ovilja eller hat mot främlingar. Det ska dock bli intressant att se hur debatten utvecklas nu när företaget Svensk Mäklarstatistik vittnar om att kommuners köp av bostadsrätter pressat upp priserna på marknaden.

Stockholms kranskommuner samt Malmö sticker ut bland de tjugo kommuner som hittills gett sig in på bostadsrättsmarknaden för att köpa bostäder till nyanlända. Det är konsekvensen av att en ny lag sedan mars tvingar kommunerna att erbjuda personer som fått permanent uppehållstillstånd boende.

Både i storstockholm och i Malmö bedyrar kommunerna att köpen inte påverkar priserna uppåt men mäklarna ger en annan bild. Kommunernas köp drev upp priserna så att den angelägna avkylning av bostadsmarknaden som amorteringskravet skulle vara uteblev. Detta framkommer mindre än en vecka efter att Riksbanken lämnat beskedet att minusräntan ska ligga kvar.

I Vallentuna köpte kommunen var tredje lägenhet under juni månad, dessutom till marknadspris. I Malmö drev kommunen upp priserna genom att köpa var åttonde enrummare under april.

Ytterligare trettio kommuner planerar att köpa in bostadsrätter för att klara av åtagandet. Bostadsrättsföreningarna har inte rätt att välja bort kommunerna som köpare.

Plötsligt är migrationskrisens efterverkningar inte längre bara något för människor i glesbygden eller för personer som inte äger sitt eget boende. Nu tvingas skattebetalare konkurrera mot det offentliga när de kämpat ihop en handpenning till bostad i våra större städer.

Tur då att riksbankens minusränta gör det riktigt billigt att låna pengar. Bopriserna kan fortsätta att stiga istället för att långsamt sjunka. Om bankerna bara kan bli lite mindre nogräknade i sin kreditbedömning så kommer kommunernas inträde på bostadsmarknaden inte att märkas alls.

Sverige har världens näst mest skuldsatta hushåll, enbart den stagnerade ekonomin Japan har högre. Svenskars skuldsättning ökade tredje mest i världen mellan 2007 och 2014. Det är bland annat en effekt av att det svenska skattetrycket gör det meningslöst att försöka bli rik genom att arbeta och spara. Istället talar vi om att göra "bostadskarriär", där strategiska belåningar och köp förväntas ge utdelning.

Den dörren stängs nu för ännu fler i samhället samtidigt som vi kommer ännu längre bort från en sund bostadsmarknad.

Vad händer med den som betalar nästan en tredjedel av sin lön i kommunalskatt när den tredjedelen används till att besegra en i en budgivning som skulle betyda frihet och nya möjligheter? Kan dollarmiljonären Louis C K förstå att bitterhet uppstår? Att det ibland kan vara systemet som är skit?