Ödesdag för Alliansen?

Ledare Artikeln publicerades
Gårdagens alliansdiskussion...
Foto:Leif R Jansson/TT
Gårdagens alliansdiskussion...

I skrivande stund finns det en borgerlig allians. Såvitt jag kan bedöma i alla fall. För än så länge har ju ingen av de fyra partiledarna slagit näven i bordet så Lokaflaskorna vält. Ännu inte rutit för att överrösta andra i larmet ”jag orkar inte hålla PÅ mer – ta er j-a allians!”

Det är det lilla man får vara nöjd med här i livet.

Att Centern skulle hitta på något nervöst och övermodigt som svar på Moderaternas nya giv att samarbeta med Sverigedemokraterna i riksdagens olika utskott var väntat. Men röran blev lite väl häftig.

Partiets gruppledare Anders W Jonsson inleder med att förklara att Moderaterna minsann fick välja. ”Man kan inte sitta i två förhandlingsgrupper samtidigt”. Och det ligger ju något i det. Givet att samarbetet nu är av sådan art. Partiledaren Annie Lööf tycker inte det, och twittrar glatt att det är klart att Alliansen kan fortsätta även om Moderaterna förhandlar med Sverigedemokraterna i utskotten. Hur det där går ihop tekniskt och principiellt fick ingen veta, och det kanske var precis det som var poängen med att använda twitter.

Antingen spelar man detta avsiktligt för att försöka ha kakan och äta den samtidigt eller så råder ett tillstånd av förvirring eller motsättningar i Centern, vilket verkar troligare. I vilket fall verkar Centern befinna sig på en lika avlägsen planet i regeringsfrågan som i migrationsfrågan. Jonssons lovtal över den nuvarande parlamentariska ordningen, att ”vi har varit framgångsrika och det finns ingen anledning att överge den ordningen” är avslöjande. ”Framgångsrik” oppositionspolitik i hans ögon, och konsekvent i Lööfs, är alltså att lägga fram betänkanden då och då och i övrigt låta regeringen regera trots att den inte har majoritet. Det är varje regerings drömopposition som kommer till uttryck i Centern.

Liberalernas Jan Björklund kallar till presskonferens för att kunna blåsa upp sig till föräldern som skall mästra de ostyriga till rätta: Man skall inte hålla på och ställa offentliga ultimatum som Centern gjort och Moderaterna måste precisera sig. För egen del vill Björklund inte ha med Sverigedemokraterna att göra på något sätt och återkommer olycksbådande till tanken på någon form av samarbete med Socialdemokraterna.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor kan inte tänka sig att delta i den nya moderata strategin och heller inte att ingå i en regering där inte Centern och Liberalerna är med (!). Därmed ställer man sig ungefär – tror vi – där Centern står. Men, som syrligt har påpekats: det återstår satt se om Kristdemokraterna finns i riksdagen för att kunna förhandla efter valet 2018. Att göra livet så pass svårare för det parti varifrån man annars alltid kunnat räkna med livräddande taktikröster ter inte särskilt genomtänkt.

Liberalerna väntar alltså på att Moderaterna preciserar sig och Moderaterna har sin tur meddelat att de väntar på att Centern förklarar sig. En slags paus under det att Stefan Löfven kan gå och köpa en ny påse popcorn.

Tre av fyra partier i Alliansen blottade igår allvarliga problem. Med trovärdigheten, med verklighetskontakten, med självbilden och med det strategiska tänkandet. En enad allians överlever inte med mindre än att dessa samlar sig och följer det moderata exemplet. Alternativet är sannolikt sorti ur riksdagen för flera av dem.