Annons

Ohållbar konservering av vård och omsorg

Riktade statsbidrag hejdar nödvändiga reformer av offentlig sektor och så här kan det inte fortsätta. Det är i korta drag budskapet i den senaste ekonomirapporten från Sveriges kommuner och landsting, SKL.
Publicerad 18 oktober 2017
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Till följd av att befolkningsökningen är snabbare bland barn och äldre än bland yrkesverksamma, och till följd av att den utrikes födda befolkningen ökar väsentligt snabbare än den inrikes födda, ökar också kostnaderna för kommunernas och landstingens verksamhet på ett ohållbart sätt.

SKL förutspår "ett dramatiskt skifte i förutsättningarna för att finansiera ökade behov av välfärdstjänster", som kräver omfattande effektiviseringar. Behoven kommer att överstiga resurserna med omkring 60 miljarder år 2021, enligt SKL:s bedömning. Utmaningarna är därmed "större än dem vi har sett under den senaste 50-årsperioden".

Annons

I detta läge finns inga andra alternativ än ambitiösa reformer i syfte att effektivisera verksamheten. Kommun- och landstingspolitiker som nästa år går till val på marginella förändringar eller till och med kostnadsökningar (satsningar) gör det mot bättre vetande.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men kanske mer olycklig, mot bakgrund av det kommande finansieringsgapet, är regeringens styrning medelst riktade statsbidrag. Dessa bidrag är inte enbart resursslukande i sig genom ansökningsförfaranden och utvärderingskrav. De kan också ha en konserverande verkan, framför allt när de riktas in på ökande bemanning.

Både med tanke på personalkostnader och mot bakgrund av rekryteringsproblem innebär effektivisering att hushålla bättre med personalresurser – medan riktade bidrag till ökad personaltäthet gör tvärtom. Det kan till och med bli så, som SKL påpekar, att inledda effektiviseringsförsök med hjälp av digitalisering avbryts och sedan får återupptas några år senare när bidraget har försvunnit.

Dessvärre har de senaste tre år i mycket hög grad präglats av detta slags styrning. Trots löften om mer generella bidrag har de riktade bidragen bara blivit fler. Det är bara de riktade bidragen som har ökat i reala termer, medan de generella bidragen 2018 är oförändrade.Dessutom har dessa riktade bidrag marknadsförts som reformer, vilket de minst av allt är. De bidrar inte till nytänkande eller förändrade arbetssätt utan bevarar ännu en tid det befintliga.

Andreas Braw
Annons
Annons
Annons
Annons