Annons

Ond ande i svenska skolor

Det blev tjugofemtusen kronor i skadestånd att betala efter att en lärare i Skåne handgripligen fått lyfta ut en stökig elev ur klassrummet. Ja, det var alltså inte eleven eller föräldrarna som blev skadeståndsskyldiga för att lektionen blev förstörd för andra. Det var läraren som ansågs ha beträtt olaglig mark då denne försökte värna studieron.
Ledare • Publicerad 20 februari 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Ett exempel på skolans kris. Ett annat gav debattören Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet, i en debattartikel i Aftonbladet igår, då hon reste varningsflagg för den lärarflykt som pågår från skolorna.

I en undersökning förbundet gjorde förra året uppgav nio av tio grundskollärare att de inte hann med sina uppgifter under ordinarie arbetstid. Nu noterar man att antalet arbetslösa lärare ökar i Sverige trots en skriande lärarbrist. Orsaken är ”att allt fler säger upp sig på egen begäran med hänvisning till hälsoskäl kopplat till arbetsmiljön”.

Annons

Kan man tänka sig att det är situationer som den i Skåne som man skall hålla ögonen på när man letar efter förklaringar? Jaara Åstrand hade också kunnat lyfta det faktum att antalet anmälningar om elever som kränkts av lärare nästan har fördubblats på fem år. Denna ökning kan i huvudsak ha två förklaringar. Antingen är dagens lärare mer brutala och ondsinta än förut, eller så är eleverna ouppfostrade och mer medvetna om sin aldrig sinande sjö av ”rättigheter”. Vi gissar fräckt på det senare.

Oroande är att det svenska skolväsendet har byggt in institutionella grunder för den här kulturen. Den lagstiftning som ger utfall som i det skånska exemplet är uppenbart i behov av förändring. Men var finns den politiska viljan? Den så kallade kravliberalen, dåvarande skolminister Jan Björklund satt som högste ansvarig i åtta år utan att angripa denna röta. Gustaf Fridolin satt i fyra utan att lyfta ett finger. Nuvarande utbildningsminister Anna Ekström säger att hon är ”lite orolig över om vi får en utveckling där lärare blir så rädda för anmälningar att de inte kan göra sitt jobb på ett bra sätt”, men vrider sig som en ål då frågan eventuella åtgärder kommer på tal.

Men det är inte bara lagstiftningen som är ett institutionellt problem utan även Skolinspektionen. Det var denna myndighet som drev det skånska fallet till elevens fördel, och har lyft flera liknande sådana. Skolinspektionen har en mycket osmickrande historia av att ständigt ställa sig på stökets sida i varje fråga där skolans ordning och disciplin har varit i fokus.

Föregångaren Skolöverstyrelsen gjorde exakt detsamma men lades så småningom ned. Ändå är det som om den svenska flumideologin har en egen ande som hela tiden letar sig nya vägar inom utbildningsväsendet. När skall den någonsin jagas ut för gott och Sverige få en normal kunskapsskola igen?

Det hastar. Som Lärarförbundet påpekar saknas i dag närmare sextiofemtusen lärare. Till år 2035 räknas man med att det kommer saknas åttiotusen lärare. Och just nu håller de alltså på att säga upp sig.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons