Otack är Hamas lön

Ledare Artikeln publicerades

Det händer saker i Gaza som knappt når svensk offentlighet. För drygt en vecka sedan sökte en grupp lokala Hamasmedlemmar upp Palmecentrats lokalanställda i området.

De krävde att en av den svenska biståndsorganisationens företrädare skulle skriva under ett papper om att hon inte skulle arbeta förrän hon fått tillstånd av Hamas. Hon vägrade. Den förklaringen köpte inte Hamasmedlemmarna. Några timmar senare återvände de till lokalerna tungt beväpnade och beslagtog Palmecentrats företrädares dator.
Berättar nyheten gör Palmecentrat själva. De har inte lagt locket på för att dölja politiska pinsamheter eller för att rädda ansiktet för rörelsen. Tvärtom är det uppriktighet och klarhet som kännetecknar budskapet från Palmecentrats tungviktare tidigare ministern Jens Orback, kyrkopolitikern Olle Burell och pressekreteraren Oskarshamnsbördiga Laila Naraghi som rekryterades från Folk och försvar. Men händelserna i Gaza måste komma som en chock för socialdemokraternas ledning som tacksamt kan notera att uppmärksamheten i svensk press är minimal.
Otack tycks dock vara världens lön. Få har som tunga företrädare för svensk socialdemokrati tämligen okritiskt intagit en så moderat hållning till Hamas. Just Palmecentrat och den kristna Broderskapsrörelsen har under lång odlat kontakter med organisationen.
Men det är inte bara liberaler som folkpartisten Fredrik Malm som uppmärksammar övergreppet mot den lokalanställda kvinnan. Aftonbladets tidigare ledarskribent Mats Engström hör till dem som utanför spalterna varnar socialdemokratin och vänstern för att ignorera övergrepp mot de mänskliga rättigheterna. "Tyvärr är det alldeles för tyst bland den svenska vänstern om förtryck i namn av religiös fundamentalism - av Hamas i Gaza, av talibanerna i Afghanistan, av sympatisörer till al-Shabab i Rinkeby".
Svensk vänster har på det stora hela taget sett mellan fingrarna när det gäller Hamas aktiviteter. Axeln Iran-Gaza har ignorerats. Jens Orback slår dock med all önskvärd ydlighet fast att Hamas agerande motverkar drömmen om en palestinsk stat.
Det är välkommet klarspråk i en tid då socialdemokraternas utrikespolitik genomgår en vänstervridning. Demokratiska palestinier förtjänar svenskt stöd. Det måste också en svensk borgerlighet inse som allt för länge låtit vänstern ha monopol på att förstå den parten i Mellanösternkonflikten. Men när Palmecentrats egna anställda hotas med eldhandvapen måste väl ändå Hamas dagordning stå klar för svensk socialdemokrati.