Annons

Övernit för klimatet

Regeringen har bestämt sig för att ta över ansvaret för prövningen av oljebolaget Preems utbyggnad av raffinaderiet Preemraff i Lysekil från Mark- och miljööverdomstolen. Klimatångesten och idén om Sverige som föregångsland kastade långa skuggor över den presskonferens där klimat- och miljöminister Isabella Lövin (MP) informerade om detta ovanliga beslut.
Sverige • Publicerad 23 augusti 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Språkröret Isabella Lövin (MP).
Språkröret Isabella Lövin (MP).Foto: Henrik Montgomery/TT

Lövin angav att ”Regeringen gör bedömningen att klimatpåverkan av den utbyggda verksamheten kan antas bli av sådan omfattning att regeringen bör pröva om verksamheten bör tillåtas eller inte”. Mellan raderna går det att utläsa ett bristande förtroende för Mark- och miljööverdomstolen, liksom en oro för att den skulle kunna tänkas komma med ”fel” utslag i ärendet. Den föregående instansen, Mark- och miljödomstolen, har trots allt godkänt Preems expansion som sedan överklagats av ett antal aktörer, däribland Naturskyddsföreningen.

Det är onekligen uppseendeväckande att regeringen Löfven inte låter frågan avgöras inom de ordinarie ramarna. Det framstår också som farsartat att regeringen låter Mark- och miljööverdomstolen bereda färdigt men inte fatta beslut i ärendet.

Annons

Den expertis och erfarenhet som domstolen besitter borde förstås genomsyra och vägleda hela processen, inklusive beslutet. Regeringen är knappast, som Naturskyddsföreningen velat göra gällande, bättre på att ge en ”allsidig bedömning av målen i klimatlagen”.

Man kan på goda grunder anta att den rödgröna regeringen har fullt klart för sig hur det hela kommer att sluta, trots Lövins försäkran om motsatsen och Preems officiella välkomnande av regeringens prövning. Nämligen med avslag.

Givet det strikta klimatmål Löfven och kompani föresatt sig i form av nollutsläpp 2045 finns det rimligen ingen chans att de släpper igenom utbyggnaden av Preemraff, eftersom denna sannolikt medför en nettoökning av anläggningens koldioxidutsläpp.

Målet om nollutsläpp 2045 har en dogmatisk överton och tar ingen som helst hänsyn till att Sverige redan idag bidrar med försvinnande lite till de globala koldioxidutsläppen från fossila bränslen. Närmare bestämt 0,1 procent.

Få i Sverige förnekar att klimatet är viktigt men många anser också att det finns andra värden som måste balanseras mot detta, särskilt givet hur mycket vi gjort och fortsätter göra på klimatfronten. Regeringens, enkannerligen Miljöpartiets, övernit beträffande flygresor, bilism och andra integrerade delar av tillvaron i ett högteknologiskt samhälle riskerar att stöta bort människor och påverka klimatarbetet negativt. Här kan nämnas det politiskt förkättrade men folkligt populära Bensinupproret 2.0, som på Facebook samlar mer än sexhundratusen personer.

Det mesta talar för att regeringens övertagande av Preemraffprövningen är ytterligare ett led i en numera välbekant klimatalarmistisk följetong. Men den som lever får se. Socialdemokraterna är inte lika långtgående som sin koalitionspartner, och det händer att deras mer pragmatiska och ekonomiskt medvetna linje går segrande ur de interna striderna.

Mathias Persson
Annons
Annons
Annons
Annons