Överraskande val av ministrar

Ledare Artikeln publicerades

Stefan Löfven gör som sin företrädare Göran Persson när han formar sin regering. Ett flertal utnämningar överraskar, genom att de inte bara hämtas utanför riksdagen utan också utanför politiken.

Den nya kulturministern Alice Bah Kuhnke är ett sådant namn. Att familjepolitiken kommer att hanteras av RFSU:s tidigare generalsekreterare Åsa Regnér, som bland annat drivit frågan om att slopa informationsplikten för Hiv-smittade personer, markerar också en förändring. Margot Wallström (S) blir utrikesminister. Men det var också den enda tänkbara rollen för henne. Mindre uppmärksammat är att hon betraktas med skepsis i delar av socialdemokratin, då hon anses har rört sig högerut. Hennes höga löner och avgångsvederlag som följde med de internationella uppdragen har också stuckit i ögonen.
Att Kronobergspolitikern Tomas Eneroth (S) inte blir minister kan ses som en nyhet i sig. Men som gruppledare blir han en av den nya regeringens viktigaste personer. För en svag minoritetsregering måste banden till riksdagen vara särskilt starka. Ingen politik kan formas i regeringskansliet utan att först förankras i riksdagen.

En tillfällig minister utsågs också. Sven-Erik Bucht (S) blir landsbygdsminister för att därefter bli biträdande näringsminister då landsbygdsdepartementet ska läggas ned. Tydligare än så kan inte skiftet i politiken beskrivas – landsbygdsfrågorna får en lägre prioritet. På så sätt tonas också konflikterna inom S/MP-regeringen ned. Åsa Romson (MP) kan som miljöminister ostört ägna sig åt nya pålagor och regler för jordbruket utan att störas av en landsbygdsminister. Det blir heller inga mothugg i vargpolitiken.
På utbildningsområdet tar de juniora krafterna över. 80-talisterna Gustav Fridolin (MP) och Aida Hadzialic (S) blir utbildningsminister respektive gymnasie- och kunskapsminister.

Ett av de mer kontroversiella valen är tillsättningen av Mehmet Kaplan (MP), som blir förortsminister. Den formella titeln är dock bostads- och stadsutvecklingsminister. Kaplan jämförde nyligen jihadister med frivilliga i finska vinterkriget och har för vana att uppträda som talare på anti-israeliska möten iklädd scarf med budskapet ”Jerusalem är vårt”.

Mikael Damberg (S) blir närings- och innovationsminister. De senare uppgifterna får han dela med statsministern, som blir sammankallade i ett innovationsråd. Det enda vi vet om det är att professor Lars Calmfors, som tidigare ledde regeringens finanspolitiska råd, meddelat att han aldrig kommer att sätta sig i det. Med motiveringen: ”I bästa fall är det bara ord och gör ingen skillnad. I sämsta fall gör det skillnad och då kan det vara skadligt”.