Annons

Påföljd: talman

Talman är det finaste en svensk medborgare kan bli på egna meriter. Uppgiften att agera ordförande i den lagstiftande församlingen kräver stor integritet av innehavaren av ämbetet. Hen ska stå över partipolitiken och helst också åtnjuta respekt över partigränserna.
Ledare • Publicerad 30 september 2014

I går blev Urban Ahlin (S) riksdagens nye talman, Förste vice talman blev Tobias Billström (M).

Båda är intressanta val som skvallrar om att något har förändrats i riksdagspolitiken. Tidigare talmän har ofta varit inriktade på konstitutionella frågor och samtidigt lite udda fåglar i den partipolitiska striden. Avgående Per Westerberg liksom tidigare talmännen Thage G. Pettersson och Björn von Sydow är sådana exempel.

Annons

Men den här gången kan man misstänka att partierna har nominerat sina kandidater med hänsyn till det egna inre spelet.

För Ahlin måste nomineringen ha varit lite som att få en dörr stängd i ansiktet. Han har under tre mandatperioder arbetat för att bli Socialdemokraternas självklare kandidat till utrikesministerposten. Han var ordförande och vice ordförande i utrikesutskottet, och efter Alliansens valseger tidvis något av en skuggminister till Carl Bildt.

Det var knappast talmansklubban som var målet. Dessutom finns det andra S-namn i riksdagens som borde ha varit mer givna, som Björn von Sydow.

Ahlin blir ett mer förståeligt val om man betänker att det ger Stefan Löfven utrymme att lyfta in någon annan som utrikesminister. Kanske spelar det också roll att Ahlin under valrörelsen råkade säga att Socialdemokraterna hade bedrivit SD-politik innan SD fanns.

Ahlin har där en erfarenhet att tala med sin vice talman om. Billström var ju i blåsväder när han sa att det inte var blonda och blåögda som gömde flyktingar. Fiender både inom och utom partiet försökte göra det mesta av de förlupna orden. Till exempel hamnade Växjös Oliver Rosengren i riksmedia när han sade sig kräkas över Billström.

Hur som helst finns det i Europa ingen politiker med lika lång erfarenhet av att vara migrationsminister. Borde inte Moderaterna velat ha med Billström för att bygga en konstruktiv opposition inom ett viktigt politiskt fält?

Valen att nominera Ahlin och Billström kommer skapa rykten om att talmansposten inte längre bara är rikets näst högsta ämbete, utan att det också en avstjälpningsplats för politiker som blivit obekväma för de egna partierna.

Sverigedemokraterna tycks ha haft ett annat perspektiv. Sedan det stod klart att SD skulle bli tredje störst har de gjort stor sak av att en representant får bli andre vice talman. Uppgiften föll på Björn Söder som av partikännare beskrivs som Åkessons andreman. Någon paradtillsättning blev det dock inte. Vänsterpartiet krävde sluten votering. Söder kan nu visserligen titulera sig andre vice talman, men det står klart att han saknar mandat utanför det egna partiet.

Mathias Bred

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons