Överraskande avgång av Benedictus XVI

Påven påverkar mer än vi tror

Ledare 2013-02-12 | Uppdaterad 2013-02-12

Näthatet har under den senaste tiden diskuterats i svenska medier. Få har nog som den romersk-katolske påven Benedictus XVI fått utstå spott och spe, inte bara i sociala medier utan främst i pressen.Som när Dagens Nyheters ledarsida via krönikören Lena Andersson liknar påven vid Usama bin Ladin. Båda med ”ohyggligt grymma brott på sitt samvete”. Gjordes en kvantitativ studie av vad som skrivs om påven i Sverige hamnar säkerligen HIV och kondomer högst på listan. Som en klok iakttagare sa kan antikatolicismen i dag ses som den sista anständiga fördomen.

Det säger också något om det moderna samhällets preferenser. Sexualiteten som överideologi får inte ifrågasättas. Därför blir de aktörer som förespråkar monogami, trohet och avhållsamhet betraktade som reaktionärer, mörkermän och bakåtsträvare.

När nu Benedictus XVI meddelar att han ämnar avgå vid februari månads utgång blir han unik i modern tid. Vad menas, kan man undra. Den korta förklaringen är att dagens värld är så snabbt föränderlig att ämbetet kräver mer av både mental och fysisk styrka. Det kan bli vägledande ord i valet av en ny påve. Även på andra områden har den twittrande Benedictus XVI varit i tiden. Han har uppmanat kristna att delta i de sociala nätverken på nätet och i medierna. Men inte utan förbehållet att undvika det vanligt förekommande språkbruket, det vill säga den sensationslystna, aggressiva och splittrande retorik som alltför ofta utmärker den virtuella världen.

Just samtalet är något Benedictus kommer att bli ihågkommen för. Med folket, med intellektuella personligheter (inte minst med den kände sociologen Jürgen Habermas) och med företrädare för olika religioner. Vikten av den interreligiösa dialogen kan inte nog betonas. Vi lever i en alltmer globaliserad värld, med öppnare gränser och ökad rörlighet. Något som också för med sig religiösa och etniska konflikter. Här spelar den katolska kyrkan en stor roll, som sällan uppmärksammas i Sverige.

Vi betraktar inte sällan den katolska kyrkan med stor skepsis från svenskt håll. Här är det ett litet samfund, men med djupa rötter. Härifrån kommer ett av Europas tre kvinnliga skyddshelgon – Heliga Birgitta. Vi kan en sådan här dag påminnas om att det var ”till Guds och jungfru Marias ära” kung Magnus 1335 avskaffade träldomen.
Det är kanske därför nyheten om påvens avgång väcker så stort intresse. Vi kan, även om många försöker, inte särskilja vår egen historia från kyrkans.
”I varje bondstuga fanns en helig nisch som bar ett budskap om en annan värld och om jungfru Maria”, som Vilhelm Moberg beskriver det.
Kristendomens civiliserande inverkan på lagar och seder kan inte nog understrykas. Påveämbetet lämnar oss inte heller opåverkade i dag.Läsarkommentarer - policy

På smp.se kan läsarna genom läsarkommentarer tycka till i de flesta frågor, både om det som finns på sajten och sådant som engagerar i nyheter och reportage. Smp.se:s ansvarige utgivare har juridiskt ansvar för innehållet i kommentarerna. Därför kommer vi ta bort kommentarer som bryter mot våra regler, kommentarer kan raderas, helt eller delvis. smp.se kan också välja att stänga av möjligheten att kommentera vissa artiklar.

Så här vill vi att det ska fungera:

* Vi ser helst att inläggen undertecknas med ditt namn.

* Vi värdesätter snabba och raka inlägg, därför får kommentarer till artiklar max vara 700 tecken.

* Ditt inlägg ska ha en vänlig, civiliserad ton och hålla sig till ämnet.

* Debattspråket är svenska.

* Länkar och bilder accepteras, men leder de till olämpligt eller ovidkommande innehåll plockas de bort.

* Din kommentar kan komma att användas i andra sammanhang på smp.se eller i papperstidningen.

Det här vill vi slippa:

* Inlägg som kränker andra personer. Respektera andras uppfattning.

* Kommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget.

* Stötande uppförande som obscena ord eller sexistiska yttranden.

* Inlägg som är obegripliga eller av nonsenskaraktär.

* Hot, trakasserier eller lögner.

* Utpekande av andra personer som brottslingar.

* Uppmaningar till brottslig verksamhet.

* Kommersiella budskap. Vill ni annonsera, ta kontakt med vår annonsavdelning.

* Material som skyddas av upphovsrättslagen. Du får alltså bara bidra med sådant som du själv har skrivit, har upphovsrätten till eller fått tillstånd att publicera.

Disqus


Polisen görs till lovligt offer

Ledare [Uppdaterad i dag 13:33]


Läs mer


huvudnyheter just nu

Följ Örebro-Växjö Lakers

Sport [Uppdaterad i dag 12:57]

Växjö Lakers är på långresa och inledde den med 3–6-förlust mot Leksand i Dalarna. Lördag kväll väntar match borta mot Örebro. Ni följer den direkt här på smp.se. Nedsläpp klockan 18.30.

Live Blog Örebro-Växjö Lakers


TV: Smålandsposten Nära 24 oktober

Nyheter [Uppdaterad i går 17:03]

I dagens lokala nyheter berättar vi bland annat om hyresgästerna i Åryd som nekas kompensation och tvingas bo kvar när fastigheten saneras på asbest. Dessutom har vi träffat Kasper, Jesper och Jonatan i Folk och rövare i Kamomilla stad som har premiär på Växjö Teater i helgen.

 


TV: Boende skyddas inte vid asbestsanering

Nyheter [I går 16:57]

Just nu saneras en fastighet på Billavägen i Åryd från asbest. Vidingehem vill inte kompensera de boende, trots att de bor kvar i fastigheten under arbetet och tvingas stå ut med både damm och hög ljudvolym.

 


TV: Nu drar vi ut på rövarstråt...

Nyheter [I går 17:01]

På lördag är det premiär av Linnéateaterns uppsättning av Folk och rövare i Kamomilla stad. Smålandsposten Nära fick träffa de sjungande rövarna Kasper, Jesper och Jonatan inför premiären.

 
Nyheter

Läs mer i dagens Smålandsposten

Växjö: Ytterligare en miljon för att snösäkra trapporna • Boende skyddas inte vid sanering • Brobyggarna ska stötta nyanlända familjer • Älmhult: "Jag har aldrig blivit hotad"• Alvesta: Ljusa tider stundar för golfklubben • Lessebo: Posten flyttar från Lessebo • Tingsryd: 11-åriga Tova vill hjälpa andra barn • Krönikan: Annette Johansson: Vett och etikett i bilen • Kultur & nöje: Kamomilla rustar upp inför premiären Personligt: Mats Samulesson: "Varje jobb ska vara det bästa"
Bostad: Våga färg!Länets villapriser står sig
Lördag: Tema: Livet och döden: Begravningsentreprönerna om sin egen begravning • Sorgearbete i grupp • Familjen Alalehto förlorade sin Anton • Begravningsceremonier i olika kulturer • Porträttet: Karin Svensson • Krönikan: Olle Larsson: "Det finns liv i döda ting"

Mest läst på smp.se senaste dygnet


Senaste nytt på sporten

Senaste nytt från TT Sverige/världen

Senaste nytt från Kultur & Nöje

Mitt_Lammhult

Mitt Lammhult din lokala mötesplats.

Taggade.se

Taggade.se

En späckad tävlingskalender, reportage och resultat från olika lopp. Nu lanserar Smålandsposten en helt ny sajt för tävling och träning med fullt fokus på det som händer i sydostregionen.

logga
Logga
Bilen
Ford Mondeo 2,2TDCi Business 5d -11
Svartmetallic 5.600 mil 193.000 kr