Principer sätts före människor

Ledare Artikeln publicerades
Läkare utan gränser drar sig tillbaka. Av politiska skäl.
Foto:Petros Giannakouris
Läkare utan gränser drar sig tillbaka. Av politiska skäl.

Läkare utan gränser (MSF) hjälper människor där nöden är som störst. Men nu överger organisationen de flyktingar och migranter som väntar på att sändas tillbaka från Grekland till Turkiet.

Efter att avtalet mellan EU och Turkiet slöts i mitten av mars verkar många europeiska ledare ha pustat ut och signalerar nu att läget snart är under kontroll. Människor som tagit sig olagligt till Grekland via Turkiet kommer att sändas tillbaka. De hårda nyporna får Turkiet stå för, ett land som exempelvis direkt avvisar flyktingar från Irak och Afghanistan. Bedömare menar dock att avtalet bitvis är ett luftslott och att situationen även framgent kommer att vara okontrollerad.

Ön Lesbos i Egeiska havet var fram till i höstas förknippad med turism, salta bad och poeten Sapfo. Idag är ön centrum och symbol för det kaos i mottagandet av migranter och flyktingar som Europa med stor sannolikhet kommer att få leva med under lång tid. Vad notan för Greklands minskade turism kommer att landa på är det ingen som vet.

Flyktinglägret Moria på Lesbos, där tusentals människor finns, har av mediebolaget Al Jazeeras reportrar beskrivits som ett ”helvete”. Många som befinner sig där är ursprungligen från Afghanistan. I höstas fanns inte tillräckligt med sanitära möjligheter och flyktingar vittnade om polisvåld.

Läkare utan gränser är en av de organisationer som arbetat med att bygga toaletter och duschar för att förbättra förhållandena i Moria. Men några dagar efter avtalet mellan EU och Turkiet trädde i kraft meddelade Läkare utan gränser att de lämnar flyktinglägret i protest mot de politiska beslut som innebär att Moria blir ett återsändningsläger.

På organisationens hemsida står att läsa: ” Vi har tagit det svåra beslutet att lämna Moria eftersom vi inte vill bli delaktiga i ett system som vi tycker är både orättvist och omänskligt”. Läkare utan gränser vill inte att deras hjälpinsatser ska utnyttjas i samband med massavvisningarna och säger att de vägrar bli en del i ett system som inte tar hänsyn till människors humanitära behov eller skyddsbehov.

Den politiskt och religiöst obundna organisationen överger således människor i nöd för att den inte gillar EU:s nuvarande flyktingpolitik. Det är ett cyniskt sätt att protestera. För övrigt är det inte Läkare utan gränser som prövar vilka som har skyddsbehov. Medarbetare är fria att ha vilka uppfattningar de vill. Men det är väl just bland människor i omänskliga system som Läkare utan gränser ska verka.

En hjälporganisation får sitt existensberättigande genom att se till den enskilda människans nöd, oavsett de system han eller hon finns i eller drabbas av. Men av politiska skäl överger Läkare utan gränser nu denna grundläggande etiska princip.

Utsatta människor blir brickor i ett spel för att utöva politisk påtryckning på ledningarna i Europa. Även UNHCR drar sig tillbaka från Moria. Principer och politik går således före människor. För organisationer som Läkare utan gränser och UNHCR borde det vara tvärtom.