Privat styrning utan privatisering

Ledare Artikeln publicerades

Politik handlar om mycket, men inte minst om att lyckas genomföra idé och ideologi på så många nivåer som möjligt, gärna på ett smärtfritt sätt. När finansmarknadsminister Peter Norman (M) annonserade utnämnandet av Marcus Wallenberg som ny styrelseordförande för gruvbolaget LKAB blev det tydligt att regeringen har lyckats med just detta.

Det finns idag inget intresse för att sälja statligt ägda LKAB, dessutom är det politiskt omöjligt och troligen inte önskvärt ens på sikt. Men regeringen har tagit ett steg som innebär att gruvbolaget ska drivas "privat" utan att privatiseras. En marknadsmässig styrning är fullt möjlig, speciellt nu med en av näringslivets jättar vid rodret. Marcus Wallenberg är ordförande i SEB, Saab och Electrolux och har en hel del erfarenhet, inte inom statliga bolag men inom sfären för finans och industri i privata bolag.
Regeringen har lyckats göra ett smart drag här, fackliga representanter pratar om utnämnandet som en "positiv injektion" och socialdemokratiska kommunalrådet Kristina Zakrisson i Kiruna är mycket nöjd med beskedet och säger även hon til TT att hon inte tror att det finns något intresse för regeringen att sälja ut bolaget. Här har regeringen lyckats med att låta ett bolag styras "privat" utan att privatiseras, utan att ha startat några som helst konflikter.

LKAB är ett enormt lönsamt bolag som förra året omsatte 29 miljarder kronor och har omkring 4000 medarbetare. Bara det är en rimlig anledning till att en privat utförsäljning inte är på tapeten. Men det har inte alltid varit självklart.
Regeringen har försökt privatisera fler statliga bolag än man lyckats med, i våras hindrade oppositionen försäljning av statliga bolag för omkring 100 miljarder kronor. Före valet i höstas förordade dåvarande styrelseordförande Björn Sprängare en försäljning av LKAB. Det fanns redan ett löfte från Reinfeldt att en försäljning inte skulle äga rum under den första mandatperioden, men Socialdemokraterna bland andra var oroliga att det löftet inte skulle hålla efter ytterligare ett val. Eller rättare sagt, riksdagsledamot Karin Åström (S) med flera gjorde ett tappert försök att skrämma till sig lokala röster genom att tolka Sprängares hållning som ett besked från regeringen att en privatisering skulle ske. Men Reinfeldt har även inför denna mandatperioden lovat att inte sälja ut bolaget, med motiveringen att flytten av Kiruna, som är en förutsättning för fortsatt brytning, innebär enorma investeringar.
En statlig försäljning är alltså inte aktuell och förutsättningarna till varför lär inte ändra sig de närmsta åren. Därför är det ett ganska klokt drag att behålla den statliga kontrollen men tillsätta en annorlunda styrning.