Annons

Riksdagsscen med dålig sikt

Gårdagens riksdagsdebatt var svenskt sansad och saklig och stundom lite småfånig som sådan brukar vara. Men den var ändå annorlunda. Scenuppsättningens bakomliggande mekanik var som den skulle, det var inte det. Det var rollerna som var oklara. Rollerna följde inte platsangivelserna.
Ledare • Publicerad 31 januari 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Två av riksdagens partier, Liberalerna och Centern, anser nämligen att de är en del av oppositionen samtidigt som de samarbetar med regeringen om budgeten. Den riktiga oppositionen håller förstås inte med, men det framhärdas ändå.

Det här samarbetet är nu så pass formaliserat att alla de som medverkar är noga med att det skall ha precis det namn de tycker är lämpligt, nämligen Januariavtalet. Namnet Januariöverenskommelsen skall absolut inte få fäste. Förkortningen blir nämligen JÖK:en och det låter fånigt, som om det handlar om en blåsning. Och så påminner det lite för mycket om den förra mandatperiodens DÖ, som var Decemberöverenskommelsen, som ingen vill kännas vid längre.

Annons

Så hårt surrade vid regeringens väl och ve är Centern och Liberalerna att sådant här är viktigt för dem. De är inte bara ivriga att forma bildsättningen av överenskommelsen som sådan, utan även att skriva om historien kring hur det kom sig att de blev stödpartier. Och ja – man påstår att allt var Moderaternas fel.

Mycken energi går åt att försköna det faktum att man valt att bli en del av regeringsunderlaget. Faktiskt sådana mängder att man utan att tänka på det just därmed understryker det man vill dimma bort.

Vänsterpartiet bryr sig inte lika mycket om det här, både de och väljarna är liksom vana vid att de befinner sig någonstans på den socialdemokratiska triumfvagnen; ihopkrupna eller krampaktigt flaggviftande eller vad som. Men Centern och Liberalerna har skapat något nytt inom ramen för hur riksdagen är tänkt att fungera. De gör anspråk på en verklighet som inte finns.

För det är inte andra partiledare eller journalister som påstår att de är en del av regeringsunderlaget. Den parlamentariska verkligheten är helt enkelt sådan. Det parti som samarbetar med regeringen om budgeten har per definition upphört att befinna sig i opposition och i stället blivit en del av underlaget. Man kan opponera kring det ena eller andra, men man är inte i opposition.

Detta gör att de riksdagsdebatter som den vi såg i går, inte bara riskerar att bli tämligen lama som svenska politiska debatter gärna blir, utan även förvirrande. Angrepp, positioner och ifrågasättanden måste framöver genomgå ytterligare ett tolkningslager innan innebörden är klar. Svensk politisk debatt kommer att i än högre grad vara en proffsanalytikernas matrix än förut. Och i än mindre grad en angelägenhet för folkflertalet.

Det svenska politiska systemet mådde inte bra under de månader efter valet som förhandlingar pågick. Men det är inte i så gott skick nu heller.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons