Annons

S växlar upp

Lena Hallengren (S) tar vid som barn-, äldre- och jämställdhetsminister sedan Åsa Regnér gått till en tjänst inom FN.
Publicerad 9 mars 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Pontus Lundahl/TT

För statsminister Stefan Löfven (S) är det en chans till nytändning. Vårdfrågorna ser ut att bli stora inför valet, det kan bli tufft för en regering som satsade stort på en nu nästan bortglömd regionsammanslagning som sin huvudsakliga vårdreform.

Det som istället kommit att prägla mandatperioden för regeringens vårdpolitik är frågan om förändrade LSS-regler. Regeringen vill kraftigt minska kostnaderna för stödet till funktionsnedsatta då det förekommer omfattande bidragsfusk i systemet. Regeringen ser inte ut att lyckas göra detta utan att personer med faktiska och omfattande behov kommer i kläm.

Annons

Med Kalmarbördiga Hallengren får regeringen en minister med erfarenhet av att leda ett utskott i riksdagen. Hon har i övrigt gedigna meriter från politiken, hon var till exempel minister i den senaste socialdemokratiska regeringen.

Att Regnér ersätts skickar signaler om att regeringen vill koppla greppet om vård- och omsorgsfrågorna inför valet. Det bekräftar att vården kan bli en avgörande fråga. Det innebär också en möjlighet till att lägga om linjen i till exempel LSS-politiken.

Hallengren nämnde assistansersättningen under presskonferensen där hon presenterades som minister. Det skulle inte förvåna om regeringen snart drar tillbaka en del av de förslag man kommit med på området.

Det är också troligt att Hallengren kommer att få ansvar för att pressa oppositionen om skatten för pensionärer. Man har lyckats med konststycket etablera begreppet pensionärsskatt och anklaga Allianspartierna för att ha infört den. Det är minst sagt cyniskt.

Det som hände var att Alliansregeringen sänkte skatten både för arbetande och för pensionärer, men mer för de som arbetar. Det var Socialdemokraterna som såg till så att skatten var hög från början. Vad hade hänt med dagens pensionärer om Alliansen inte hade sänkt skatten alls?

Att många människor som arbetat hela livet trots allt lever på knappa marginaler är skamligt. Det har dock framför allt att göra med ett dysfunktionellt pensionssystem och höga skatter när de väl var yrkesverksamma.

Socialdemokraterna får gärna vara för sänkt skatt för pensionärer och argumentera för hur relationen mellan skatt på arbete och pension bör se ut. Men gör man ”pensionärsskatten” till en del av valrörelsen lär många tappa respekten för partiet.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons