Sätt svinen på tallriken

Ledare Artikeln publicerades

Det skulle enligt uppgift behöva skjutas tolvhundra vildsvin årligen för att regionens kök skall tillhandahålla en sådan måltid en gång i månaden. Det är mycket. Men vildsvinen är desto fler.

Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT

Moderata regionpolitikern Ida Eriksson har framlagt idén att regionen skall ta ansvar för att skjuta av svinen i akt och mening att låta dem bli mat åt patienter och personal i vården.

Det är en mycket bra idé som är väl värd att pröva – eller åtminstone utreda, vilket är Erikssons egentliga förslag. Hon pekar på ett av grundproblemen med vildsvinen, att det är för lite efterfrågan på köttet i relation till mängden djur. Skulle regionen gå in som köpare skulle marknadssituationen förändras till det bättre.

Inspirationen kommer från en moderat kollega i Kalmar som lagt ett förslag även där. Men det går ju lätt att tänka sig att det, om det faller väl ut, blir en modell för hela Sverige. Vildsvinsbök är nämligen ett otyg långt utanför både Kronoberg och Kalmar.

Ja, det blir säkert dyrt. Men det handlar om att lösa ett problem. Vildsvinsstammen ökar för fort och de ställer till med skador i markerna som i slutändan alltid drabbar någon. Det är en mängd enskilda som betalar på något sätt. Skillnaden är att den inte går att räkna på samma sätt, och att dessa enskilda knappt har någon möjlighet att göra något åt problemet. Det kräver insatser på en samordnande nivå.

Det finns också en annan poäng i detta. Att regionen satsar aktivt för att tillhandahålla kött är en signal om att politiskt vett råder i Kronoberg, i en tid då många beslutsfattare i Sverige följsamt går i vegantrendens spår och vill tvinga detta på de offentliga tjänsternas arma brukare.