SD-genier i arbete

Ledare Artikeln publicerades
Foto: Hasse Holmberg / TT

Ordet parodi är nästan för lättviktigt för att beskriva Sverigedemokraterna i distriktet. Kommunfullmäktigeledamoten i Alvesta Heléne Nydén står som vi kunde läsa i gårdagens tidning alltså vid Alternativ för Sveriges (Afs) torgmöte och har Afs:s keps på huvudet. Det är förstås knäppt. Men det är fortsättningen som är sublim: Smålandsposten konfronterar henne, och då försöker hon låtsas som om hon är någon annan. ”Jag heter Mia”, säger hon och hoppar upp på cykeln och försvinner.

Vad skriver man om något sådant på en ledarsida? Det går inte att ta på politiskt allvar. Situationen är avancerad komik. ”Jag heter Mia”.

Det handlar alltså om samma sverigedemokratiska distrikt där den tidigare Växjöordföranden stått och skrikit om ”Nooorthen brothers” i en video framför Kronobergs slottsruin. Till och med Jimmie Åkesson undrade om det verkligen var på riktigt.

Filmhjälten i fråga förklarade att det handlade om ”ungdomssynder”.

Ungdomssynder. Inte som att vakna upp med baksmälla i ett dike som i en buskisfilm då. Utan sådana utstuderat galna påhitt som att spela in och redigera vad som blir en filmatiserad karikatyr av högerextrem omognad men utan att själv se det.

Är det sådant som är ungdomssynder numera? Skall jag bli orolig för att mina nu tonåriga syskondöttrar drar på sig ringbrynjor och springer ut Gud-vet-vart för att sjunga upp för Ragnarök på helgerna?

Jag tror inte det. Det här är riktig SD-raritet. Spontant geniala tokerier i klass med Monty Python.

Vi har tidigare här på sidan komplimerat förre moderate kommunalrådet Bo Frank för att han förstört den lokala marknaden för Sverigedemokraterna, såvitt synligt knäckt dem, genom att profilera sig mot en ansvarslös invandringspolitik. Men att det dessutom skulle medföra ett underhållningsvärde av sådana här mått var inte väntat.