Singlande chanser för Lööf

Ledare Artikeln publicerades

Hur länge kan Lööf sitta kvar? Så går snacket. Näringsminister Annie Lööf (C) har haft en tuff tid sedan Tillväxtverkets omfattande representation uppdagades och lättade på locket till en hel rad oegentligheter och oansvarigt användande av skattepengar, inte minst på myndigheter under Näringsdepartementet.

Lööf agerade och flyttade Christina Lugnet från generaldirektörsposten på Tillväxtverket och kallade in alla myndighetschefer för att förhöra sig om förhållandena, men inte heller ska representation ha gått helt korrekt till på departementet och flera projekt, bland annat Tillväxtverkets satsning på kvinnligt företagande, har inte följts upp ordentligt.

Tillfället att framstå som handlingskraftig gick Lööf förbi och påminde i stället om när hon i somras ”röt till” mot en rad bolagsstyrelser för att få in fler kvinnor i styrelserna. Det är olyckligt, eftersom det krävs en minister som kavlar upp ärmarna och tar tag i kulturproblemen på myndigheterna.

Möjligen bidrar media till en ofördelaktig skildring av Lööf. Redan från dag ett när Lööf efterträdde Maud Olofsson som partiledare för Centerpartiet och näringsminister vände de friska fläktarna som omsusat Lööf till motvind. Hon var för ung, för oerfaren, för långt i från centerns traditionella politik. Det är inte utan att undra om ministern hade behandlats annorlunda om hon var en medelålders man och säkert kan det bli ämne för genusforskning någonstans. Men samtidigt går det inte att bortse från att snedstegen har avlöst varandra, från det oklara uttalandet om vapenexport till Kina i Ekots lördagsintervju i våras till otaktiska inspel i avtalsrörelser mellan arbetsmarknadens parter.

I en undersökning av folkets förtroende för partiledarna som Demoskop gjort på uppdrag av Expressen fick Lööf betyget 2,17 av 5,0 möjliga, näst lägst efter Jimmie Åkesson (SD) på 1,76, och långt i från Stefan Löfven (S) som fick högst på 3,39. Det låga förtroendet för partiledaren försvårar arbetet att få upp förtroendet för Centerpartiet, som skulle hamna under fyraprocentsspärren om det vore riksdagsval i dag.

Partiet slits mellan viljan att vara ett nyliberalt parti centrerat till Stockholm och ett mer traditionellt landsortsorienterat. Det är också internt som partiet behöver göra upp om vilken politik det är som ska växa. Där finns större problem än partiledaren.

Lööf har gjort en rad tabbar, men förtjänar en ärlig chans att bedriva politik. Dock krävs det att den inte faller henne ur händerna med en fortsatt löshänt hantering av skatteslöseriet.