Annons

Skräckfärd med Facebook

Facebook, med över två miljarder användare, skall alltså införa en egen kryptovaluta kallad Libra någon gång nästa år. Den svenske finansmarknadsministern Per Bolund lägger pannan i bekymrade veck och förklarar att det där är riskabelt för värdet på Libra kan ju gå ned. Men han har inte förstått någonting.
Ledare • Publicerad 15 juli 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Francois Mori

Få verkar förstå. Och visst, det är komplicerat så låt oss ta det i ordning:

Facebook är ifrågasatt för de integritetsskandaler som omger företaget. De där som går ut på att information om användare läcker ut eller packas ihop och säljs utan medtycke. Det är allvarligt, men det riktigt oroande sker på ett annat plan.

Annons

Facebook är ett av de high tech-företag i världen som har en monopolställning eftersom den ”vara” företaget tillhandahåller är av sådan karaktär att den behöver vara en allmänning. Facebook är till den änden juridiskt skyddat från vad som skrivs på forumet, precis som teleoperatörer inte är ansvariga för vad folk säger till varandra på deras nät.

Men den positionen missbrukar man flitigt. Man tar sig friheten att kasta ut användare inte för att dessa bryter mot lagen utan för att de inte passar in i vad som kan kallas Facebooks värdegrund. Man äter alltså kakan och har den kvar. Man är publicist och plattform samtidigt.

Som om det inte vore nog har den här censuren en tendens att oproportioneligt drabba användare till höger om mitten. En besvärande åkomma som Facebook delar med andra stora plattformar som Youtube och Twitter.

Facebook är inte ett fenomen som vänner av yttrandefrihet skall vara bekväma med. Om det är framgångsrikt med sin valuta kan mycket sättas i gungning. Steg för steg kommer naturligtvis alla Facebooks användare – och systerföretaget Instagrams över en miljard sådana – allt mer hårdhänt uppmuntras att använda Libra. Företaget kommer få en oerhörd maktposition gentemot banker, kreditkortsföretag och en mängd andra transaktionsberoende aktörer.

I skenet av den utveckling vi nu ser i USA är det ett rent mardrömsscenario. Där har redan tjänster som hittills tagits för givna såsom politiskt neutrala plötsligt ideologiserats. Detta som en följd av den aktivistiska vänsterns tryck. Mastercard, Patreon och Chase Bank är några exempel på företag som plötsligt ”stängt av” kunder under öppna eller dunkla politiska föregivanden. Någon kund har påståtts vara islamofob, någon annan har utpekats som hatisk och så vidare. Man följer high tech-företagen i spåren.

Tillåts den här utvecklingen rulla på väntar ett samhälle som är fritt i marknadsekonomisk mening men som ändå liknar det kinesiska systemet av sociala krediter, där enbart medborgare med ”godkända” beteenden har praktisk möjlighet att nyttja privat och offentlig service.

Det är i det perspektivet man skall se Facebooks valuta. Flera jättar som Mastercard, Visa och Paypal är redan med på tåget.

Några i vänstern tycker kanske instinktivt att det är en vinst att politiska motståndare trycks ut i kylan. Men de bör tänka ett steg till. De bör fråga sig om de vill ha ett samhälle där SJ nekar dem biljettköp för att en algoritm fångat upp något tufft de skrivit på Twitter.

Dystopiskt? Ja. Mycket i den politisk-tekniska utvecklingen drar mot dystopi just nu.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons