Släpp gårdarna loss

Ledare Artikeln publicerades
Vägen till gårdsförsäljning ter sig kort.
Foto:Maja Suslin/TT
Vägen till gårdsförsäljning ter sig kort.

Svensk gårdsförsäljning av vin och öl är glädjande nog åter på kartan.

Allianspartierna kan med stöd av Sverigedemokraterna komma att driva igenom en motion i september om att alkoholproducenter skall få sälja sina varor direkt till konsumenterna.

– Tidigare har man ofta angett socialpolitiska skäl, att folk skulle dricka för mycket. Det tycker jag är direkt tramsigt. Det här skulle snarare vara viktigt för att utveckla lantbruket i Sverige, säger Lars Hjälmered, gruppledare för Moderaterna i näringsutskottet till Ekot.

Det är lätt att hålla med. Gårdsförsäljning handlar om små volymer av exklusiva produkter till relativt höga priser. Personer som tar sig ut till svenska vingårdar och bryggerier gör det av ett starkt intresse för mat och dryck – och ligger med all sannolikhet inte i riskzonen för skadligt drickande. I en tid då man kan beställa hem alkohol till dörren från Systembolaget i många områden är det dessutom svårt att påstå att gårdsförsäljning skulle utgöra ett hot mot folkhälsan utan att göra sig skyldig till ganska grov dubbelmoral.

Socialminister Annika Strandhäll påstod för en månad sedan att gårdsförsäljning skulle hota det undantag som Sverige har för monopolet inom EU. Den moderata EU-parlamentarikern Christofer Fjellner menar dock att unionen inte kommer att invända.

– Finland har haft alkoholmonopol och gårdsförsäljning och de har haft det i herrans många år utan att EU haft några synpunkter på det egentligen, säger han. Argumenten emot gårdsförsäljning är sålunda synnerligen svaga.

Moderaterna tänker sig ett system för gårdsförsäljning där alkoholproducenterna blir ombud för Systembolaget likt de andra ombud som redan finns i dag. Det skulle bara kräva en mindre lagändring som innebär att man tillåter producenter att lagerhålla sina egna produkter.

Förslaget skulle göra det möjligt för besökare på gårdar och bryggerier att köpa med sig dryck i samband med visningar och provsmakningar. I en tid när intresset for lokalproducerad dryck i Sverige är större än någonsin skulle en sådan reform gynna turismen och innebära ett lyft för småföretagen på landsbygden – inte minst i södra Sverige. Entreprenörer skulle kunna satsa på sina produkter och skapa nya arbetstillfällen. Vore det inte även ett ganska härligt sätt att liva upp svensk lansbygd?

Det finns dessutom ett viktigt frihetsperspektiv av frågan. Är inte svenskarna vuxna nog att själva kunna köpa och sälja en flaska vin till varandra, utan att först behöva bege sig till de statliga butikerna för att få genomföra affären? Sverige har länge varit präglat av ivrig förbudspolitik som trots goda intentioner mest av allt har lett till att göra vardagen lite gråare. Att tillåta gårdsförsäljning är ett sätt att öppna upp för en gnutta frihet i ett övrigt ganska låst system.

När Eskil Erlandsson var jordbruksminister drev han frågan om gårdsförsäljning, och lyckades nästan få igenom förslaget, som dock föll i riksdagen då Liberalerna och Kristdemokraterna sade nej. Nu är det återigen dessa två partier som tvekar inför att lägga fram en gemensam motion i frågan. Vi får hoppas att de tar sitt förnuft till fånga den här gången.