Annons

Snabbverkande politik

Myndighetsflyttar är förenklad regionpolitik.
Publicerad 23 januari 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Johan Nilsson/TT

Totalt kommer regeringen ha omlokaliserat runt tvåtusen tjänster genom att flytta statliga myndigheter från Stockholm. Femhundra av dem går till Stockholmsförorten Botkyrka där biståndsmyndigheten Sida landar om ett par år. Två andra vinnare är Kristianstad och Malmö.

Trafikverket och Kronofogden är på väg till Kristianstad och Malmö ser ut att få delar av tre myndigheter. En av dem är Tullverket, vilket får ses som en viktig markering. Öresundsbron och Malmö är vägen in i landet. Det är naturligt att tullen stärker sin närvaro där. För det socialdemokratiska styret i Malmö är det också en fjäder i hatten efter en längre tids propåer om denna myndighetsflytt.

Annons

Det finns för- och nackdelar med den här typen av rockader. Det finns en risk att man initialt tappar kompetens och att kostnaderna stiger. Men man kan också se att vissa myndigheter passar bättre på andra platser än centrala Stockholm. Det kan också bryta upp inofficiella maktstrukturer och invanda mönster inom förvaltningen.

Summa summarum handlar det dock om en politisk fråga. Socialdemokraterna styr i Malmö, Kristianstad och Botkyrka. Det är orter som bär på ett för partiet viktigt symbolvärde: att ingen lämnas i sticket. Migrationsminister Heléne Fritzon (S) är hämtad från kommunpolitiken i Kristianstad och har en nyckelroll i att profilera partiet och regeringen i frågor om lag, ordning och reda.

Malmö har brottats med kriminalitet som sedan länge göds av knark- och vapensmugglingen över bron. Samtidigt som mandatperioden för regeringen allt mer kommit att präglas av kampen för att samhället skall återta kontrollen över problemområden.

Botkyrka är en av de förorter som tidigt fick ett dåligt rykte om sig. Femhundra arbetstillfällen till orten kan innebära stora intäkter för kommunens invånare via lunchrestauranger och annan service.

I fablernas värld finns en gås som lägger guldägg och bidrar med rikedom utan att ägaren behöver investera sitt anletes svett. Det är inte konstigt att det är sådant vi drömmer om. I vardagen och politiken leder sällan snabba lösningar till långsiktig förbättring. Myndighetsflyttar är kanske det närmaste vi kommer. Se bara på den hårda kampen om, och bittra efterspelet efter, flytten av den Europeiska Läkemedelsmyndigheten.

Det är uppenbart att residensstäder som Växjö, Kristianstad och Malmö mår bättre av att kvalificerade tjänster flyttar in. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor håller som bäst på att etablera sig Växjö och ser dessutom ut att behöva rekrytera lokalt. Det är dock också tydligt att man bara kan flytta en myndighet en gång.

Att hela landet skall leva är en vacker devis som kräver mer än druvsockerinjektioner. Den parlamentariska landsbygdskommittén har föreslagit myndighetsflyttar för att vitalisera svaga delar av landet men den landade också i att olika trakter har olika behov.

Det borde öppna för mer raffinerade verktyg som differentierad arbetsgivaravgift och sätt att hantera skenande kommunalskatter i glesbygden. Sådant kräver många och långa samtal för att bli bra, kanske är det därför regeringen väljer sockerlösningen.

Jacob SidenvallSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons