Annons

Statsbetald aktivism

Organisationen bakom Köttfri måndag har nära band till kriminella djurrättsaktivister och är till 97 procent finansierad av Konsumentverket.
Publicerad 23 april 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Under senare år har organisationen med det till synens seriösa namnet Svensk mat och miljöinformation bedrivit en kampanj på bland annat skolor med temat Köttfri måndag.

En köttfri dag är nu inget historiskt nytt. Många av Sveriges katoliker avstår exempelvis av tradition från kött på fredagar. Det är i sig inget konstigt om det ligger falafel eller torsk på tallriken i skolan istället för fläskfilé.En organisation som Svensk mat och miljöinformation lär emellertid inte stanna vid kravet på en köttfri dag. Aktivisterna bakom organisationen är nämligen emot köttkonsumtion och djurhållning i sig.

Annons

Jordbrukets affärstidning ATL visade förra veckan att kända djuraktivister sitter i styrelsen. Revisorn i föreningen är en flera gånger dömd aktivist som också figurerat bakom den organisation som i vintras protesterade - utan tillstånd- utanför KLS slakteri i Kalmar. En styrelseledamot jämförde för två år sedan mjölkbönder med Josef Fritzl.

Gör inställningen till civil olydnad föreningen olämplig som arrangör till workshoppar i skolor?Nej. Inte direkt. Det är värt att påminna om att ett regeringsparti har positiv inställning till civil olydnad, Miljöpartiet. Civil olydnad är en slags sista säkerhetsventil i en demokrati som under stränga villkor - att alla andra medel är använda - kan ses som legitim. Att en organisation har en positiv inställning till civil olydnad eller till att gömma avvisade flyktingar gör den inte odemokratisk.

Sedan är dock saken den att röda och gröna vänner av civil olydnad ofta för att inte säga alltid använder metoden med stora omkostnader för samhället när andra medel - offentlig debatt eller parlamentariskt arbete - inte är prövade. Det som stör är något annat. Organisationen får ett stort bidrag från Konsumentverket vilket för övrigt går helt på tvärs med den statliga livsmedelsstrategin som regeringen antagit.

Organisationer med åsikter som inte omfattas av den styrande makten ska inte heller bidragsdiskrimineras. Själva syftet med bidrag är att stimulera debatt och samtal. Men när organisationens intäkter till 97 procent kommer från staten och Konsumentverket är det uppenbart något som är fel.

Förra året fick Svensk mat och miljöinformation 250 000 kronor från Konsumentverket. Medlemsavgifterna uppgick samtidigt till 5770 kronor. Med tanke på att medlemsavgiften uppgår till 50 kronor betyder det att föreningen har ynka 115 medlemmar. Egenfinansieringen är nära noll.

Föreningen är ingen folkrörelse. Den har ingen bredare verksamhet och är inte spridd i någon större del av landet.

Därför saknar föreningen legitimitet. Det rör sig om en liten grupp personer som arbetar i andra organisationer som skapat detta nätverk för att få medel av staten och sedan opinionsbilda i skolorna. Aktivisternas arbete mot en statlig livsmedelsstrategi är fullt ut finansierad av staten som ger den lilla klicken av medlemmar en stark legitimitet. Att det får fortgå är ett underbetyg åt Konsumentverket.

Martin TunströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons