Stoppa angreppen mot bönderna

Ledare Artikeln publicerades

Bönder kan inte längre kan bedriva sin verksamhet utan att deras familjer hotas och trakasseras. Deras skydd måste stärkas, och brottslingarna lagföras.

Föreställ dig att fientligt inställda främlingar ringer till dig på jobbet och hotar dig. På sociala medier skrivs det hat-meddelanden. De börjar ringa till dina barn, och följer efter dem på vägen mellan skola och hem. Till slut börjar de demonstrera mot din familj, dag efter dag, precis vid ert hem.

Det är verkligheten för flera bönder i Sverige i dag.

Detta sorts beteende har tidigare kunnat ses i djurrättsaktivisters angrepp mot minkfarmare. Att problemet nu dyker upp på bredare front, riktat mot lantbrukare som mjölkbönder och äggproducenter, bör tas på stort allvar.

Ett sätt att förbättra skyddet för bönderna vore att göra det enklare för polisen att såväl spåra som att lagföra aktivisterna som begår brott. Just det förslaget har också lyfts av Lantbrukarnas riksförbund, LRF. Som det ser ut nu läggs ofta anmälningarna ned i brist på bevis eller eftersom det inte går att utreda brotten.

LRF pekar även på det problematiska med att det inte krävs tillstånd för att demonstrera utanför städer. Det innebär att bönder med ensligt belägna gårdar hamnar i en utsatt situation. Vem som helst kan när som helst dyka upp och ställa till med bekymmer. På grund av läget och avstånd till såväl polis som andra bönder leder det till en otrygghet för bonden.

En undersökning från Landja markanalys visar att var sjunde bonde i Sverige inte vågar berätta att man är djurägare. Så många som var fjärde bonde är rädd för att utsättas för hot eller angrepp, på grund av lantbruksverksamheten.

Undersökningen visar också att flera lantbrukare har blivit attackerade på sina gårdar.

En bonde i Uppland berättar för SVT att hon och hennes make inte längre vågar gå ut ensamma nattetid. De - och deras barn - har fått telefonsamtal från aktivister som hotar med nattliga aktioner om inte familjen blir veganer.

Läser man de olika hot som framförts mot bönder är det svårt att inte bli förskräckt. På sociala medier verkar de mest hatiska budskapen framföras. En bonde fick läsa att hon borde skicka sina barn på slakt.

Sådant förfarande kan inte accepteras.

Betänk också lantbrukets viktiga roll i det svenska samhället, som inte skulle gå runt om det inte vore för alla livsnödvändiga resurser som tillhandahålls av bönderna.

Tanken bakom trakasserierna är förstås att skrämma bönderna till att ge upp. Men vad händer då? Då ökar ironiskt nog importen från bland annat länder där djurhållningen inte lever upp till samma höga standard som i Sverige. En paradoxal följd av djurrättsaktivisternas aktioner.

På sina håll är stämningen närapå uppgiven. För undertecknad berättar en skånsk bonde nedslaget: ”Inom fem år kommer bönderna att rondera gårdarna tillsammans för att hindra trakasserierna.”

En sådan utveckling vill ingen se.

Ge bönderna det skydd och den säkerhet som de både behöver och förtjänar.