Annons

Lyssnande nätjättar

Många spaltmeter har vigts åt de så kallade nätjättarnas kartläggning och övervakning av sina användare. Ett av de senaste diskussionsämnena är att ljudinspelningar granskats av anställda eller samarbetspartners som därmed tagit del av bitvis känsliga uppgifter. En rad stora techbolag – närmare bestämt Amazon, Apple, Facebook, Google och Microsoft – har ägnat sig åt detta utan att tillräckligt tydligt klargöra det för användarna.
Ledare • Publicerad 21 augusti 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Mike Stewart

Även om det handlar om förhållandevis få ljudupptagningar och korta sekvenser är det problematiskt att utomstående fått inblickar bland annat i överläggningar mellan patienter och läkare och i sexuella situationer.

Syftet bakom har förvisso varit gott. Det rör sig om kvalitetskontroll och utvecklingsarbete, ofta med avseende på artificiell intelligens, AI, men också vad gäller till exempel Skype. Samtliga företag har sökt förbättra sina AI-assistenter och göra dem så träffsäkra som möjligt. Det ursäktar dock inte de integritetskränkningar privatpersoner utsatts för i framstegets namn.

Annons

Till det kommer att AI-assistenterna trots att de skall aktiveras av ett visst ord eller en viss fras kan sätta igång på andra sätt, utan att användaren velat eller vet om det. En journalist vid Washington Post, Geoffrey Fowler, beskriver hur han upptäckte ”tusentals fragment” av sitt liv i Amazon-assistenten Alexas arkiv, ”till och med känsliga konversationer som av någon anledning utlöste Alexas ’uppvakningsord’ för att börja spela in, inklusive min familjs diskussioner om medicinering och en väns genomförande av en affärsuppgörelse”.

Fowler konstaterar att ”avlyssnandet av våra hem är Silicon Valleys nästa frontlinje” och liknar dem vid äldre tiders hushåll där husbondfolk måste vakta på sina tungor inför tjänarna. Tendensen mot ett upphävande av gränsen mellan offentligt och privat är visserligen som mest uppenbar i samband med sociala medier men återfinns också på andra områden, inte minst vardagslivets digitalisering.

Frågan hur privat man egentligen är i hemmets lugna vrå blir än mer brännande när vi betraktar nätjättarnas insamlande av information utifrån risken för dataläckage. För svenskt vidkommande finns fortfarande offentliggörandet av miljontals samtal från tjänsten 1177 Vårdguiden på internet i färskt minne. Utomlands avslöjades nyligen sårbarheten hos ett biometriskt säkerhetssystem – Biostar 2 – med fingeravtryck från mer än en miljon människor, liksom att ett av de företag Google anlitat läckt ljuddata.

Att vi omges av apparater som lyssnar eller spelar in är olyckligtvis tidens melodi. Det blir därför desto viktigare att noga se över och hålla efter hur information hanteras.

Nätjättarna har i sedvanlig ordning vidtagit åtgärder när nyhetsmedierna väl fått upp ögonen för vad som försiggått. Exempelvis har Apple, Facebook och Google nu helt eller delvis slutat underkasta ljudupptagningar mänsklig granskning. Det behövs likväl mer och bättre politisk reglering av denna sida av deras verksamhet, liksom av andra aspekter av deras inte sällan egenmäktiga göranden.

Mathias Persson
Annons
Annons
Annons
Annons