Annons

Svår gränsdragning

Även om det är förståeligt att Danmark vill införa gränskontroller mot Sverige för att stoppa kriminella, innebär ytterligare kontroller att de ekonomiska förlusterna kommer bli värre än vad de redan är.
Publicerad 19 augusti 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

Danmark skall stärka skyddet av gränsen mot Sverige, meddelade statsministern Mette Frederiksen (S) när det framkom att de två män som anhållits för sprängdådet mot Skatteverket i Köpenhamn är från Skåne.

Annons

Det är nu inte första gången dylika idéer luftas. Bara i år har det föreslagits flera gånger. I februari aviserade Danske Folkeparti att de ville se gränskontroller mot Sverige för att stoppa de svenska kriminella som korsar gränsen.

Den svenska regeringens reaktion nu som då har varit ovanligt återhållsam. När Dansk Folkeparti gjorde sitt utspel kommenterade Sveriges inrikesminister Mikael Damberg (S) att ”Danmark måste reda ut hur de vill sköta sina gränskontroller på samma sätt som vi i Sverige sköter våra”. Som respons på den danska statsministerns uttalande häromdagen meddelade Damberg till att han har full respekt för Danmarks vilja. Vad annat skulle en representant för Sverige kunna säga, när Sverige fortsätter med egna gränskontroller mot Danmark, om än av andra skäl?

Danskarnas hållning är förståelig. Även Sverige plågas av utländska brottsligor, och varje stat gör vad den finner är lämpligt för att åtgärda problemet så att befolkningen kan leva i säkerhet och trygghet. Och vem vet, kortsiktigt kanske detta kan få den önskvärda effekten. I alla fall om man ska tro danskarna, som hänvisar till hur deras gränskontroller mot Tyskland har lett till att åtminstone en del kriminella stoppas.

Svensk polis tycks dock vara av en annan åsikt: Patrik Andersson, kommissarie vid polisens regionala underrättelseenhet kommenterade tidigare i år att passkontroller inte lär stoppa kriminaliteten i sig, och att det förmodligen är lika vanligt att danska kriminella tar sig in i Sverige som tvärtom.

Oavsett om den danska strategin lyckas eller ej kommer man dock inte undan att de väntade ekonomiska konsekvenserna är skadliga för såväl Sverige och Danmark. Efter att de svenska gräns- och ID-kontrollerna infördes november 2015 minskade antalet resenärer med drygt två miljoner – förvisso har antalet tågresenärer nu återigen börjat öka. De svenska gränskontrollerna har dock redan lett till förluster på flera hundra miljoner per år för Öresundsregionen. Enligt Sydsvenska industri- och handelskammarens studie ”Kontrollernas kostnad” från 2016 beräknades dock förlusterna till så mycket som en och en halv miljard per år. Kontroller på även den danska sidan kommer göra situationen värre.

Det är inte bara Skåne som kommer påverkas negativt av den utvecklingen. Även ett så pass exportorienterat län som Kronoberg län kommer att känna av effekterna.

Det är ännu för tidigt att säga om gränskontrollerna verkligen kommer införas. Först måste det godkännas som ett tillfälligt undantag från Schengenavtalet av EU-kommissionen. Men om inte annat så påminner detta, vilket redan flyktingkrisen och problemet med migrerande tiggare visat, att Schengenavtalet och den i grunden goda idén om fri rörlighet inom EU behöver vårdas med kompletterande reformer.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons