Sverige är fredsskadat

Ledare Artikeln publicerades
Kobane i Kurdistan, Syrien, efter att IS-styrkorna drivits ut.
Foto:Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT
Kobane i Kurdistan, Syrien, efter att IS-styrkorna drivits ut.

Hur ska den svenska undfallenheten gentemot jihadister som enligt FN-rapporter våldtar, korsfäster och begraver barn levande förklaras?

För att förstå oss själva kan vi med fördel gå till författaren och cancerforskaren Georg Klein med egna erfarenheter av Förintelsen. I ett samtal med Dagens Nyheters Björn Wiman berättar Klein om en fråga han en gång fått av Stig Claesson, pseudonymen Slas. Hade Klein blivit krigsskadad? Nej, svarade han, det är du och övriga svenskar som är fredsskadade: ”Århundradena utan krig, revolution och andra stora omvälvningar har format er tro att människan är i grund och botten god.”

Häromdagen gjorde Säkerhetspolisen tillslag i Örebro och i Stockholm mot misstänkt rekrytering och utbildning av terrorister. Sverige har kommit att bli en bas för IS. Flera hundra svenskar åker på krigsresor till Mellanöstern. I Växjö finns ännu inga kända fall av rekrytering, vilket det gör i Kalmar. Kommunen jobbar tätt med polisen i frågan. En strategi mot extremism är på väg att ta form. Utan att gå händelserna i förväg får man hoppas att Stockholms stads misstag inte upprepas. Att särbehandla hemvändande terrorister med jobb, bostad och utbildning uttrycker precis det Klein talar om.

Mona Sahlin, som är regeringens samordnare mot våldsbejakande extremism, uttalade sig nyligen i Expressen. Hon anser att en kommun måste ha redskap för att exempelvis säga: "Nej, ni får inte hyra lokaler längre för ni tog in en talare som stöttade IS". Hon är förvånansvärt öppenhjärtig, självkritisk, bekymrad och berättar bland annat om förskollärare som vittnar om att barnen leker IS på gården och delar in varandra i Sunni respektive Shia. Sahlin slår fast att vi har en beröringsskräck med religion och tar debatten om hederskulturen som exempel. Hon förbannar sig själv, den socialdemokratiska rörelsen och samhället i stort för sveket mot de unga kvinnor som trädde fram. Man fegade ur av rädsla för att sammankopplas med fel debattörer, förklarar hon. Den tidigare S-politikern Carina Hägg tillhör dem som fått betala priset för att ha lyft frågor kopplade till islamism. Hon anklagades för att sprida islamofobiska konspirationsteorier och ströks därför från riksdagslistan i Jönköpings län.

Fredsskadan kan vara en orsak till att vi sätter stor tillit till sociala insatser för att lösa problematiken med terroristrekrytering. Den hindrar oss att förstå och ta itu med ondskan. Vår egen kriminalpolitik har ju genomsyrats av samma tankebanor. Onda handlingar förklaras med sjukdom. Och sjukdomar kan botas. Enbart namnet Kriminalvården vittnar om den ideologiska utgångspunkten. Särskilt fredsskadad är den fredsrörelse som nu protesterar mot den militära samövningen i Norrland. De vill ha fred, säger de. Men vems fred (?) för att tala med filosofen Karl Popper. Som han uttryckte i en intervju 1993, i samband med kriget på Balkan: ”Vi borde ha lärt oss vid det här laget att fred på jorden måste backas upp med vapen. På samma sätt, och av samma skäl är polisen beväpnad för att bevara freden i ett land. Du kan aldrig få fred i ett land genom att nå en kompromiss med de kriminella.”

Vi kan heller inte nå en kompromiss med hemvändande terrorister. Det är en illusion att tro att vi kan rehabilitera bort problemet.