Sverige måste kunna utvisa

Ledare Artikeln publicerades

Polisutredningen om terrordådet sätter ljuset på att migrationspolitiken är i oordning.

Polisens agerande i samband med terrordådet på Drottninggatan har med rätta lovordats. Svensk polis visade ett mod, en beslutsamhet och en förmåga som imponerade stort – och på några timmar falsifierade de undergångsfantasier som har frodats i sociala medier under flera år.

Men söndagens nyheter i fallet visade samtidigt på ett smärtsamt sätt polisens brister. Den misstänkte skulle ha lämnat landet senast i mitten av januari. Polisen fick ärendet av Migrationsverket i februari. Sedan 27 februari har personen varit efterlyst. Att han dessutom utan polisens vetskap hade förekommit i Säpos underrättelseflöde och hade visat sympatier för grupper som IS väcker återigen frågor om effektiviteten i myndigheternas samarbete.

Att utvisningsprocessen skulle fallera i just detta ärende kan visa sig ha varit ödesdigert, men det var dessvärre inte oväntat. Vid söndagens presskonferens påpekade polisföreträdarna själva att det bara i Stockholmsregionen finns 3 000 liknande ärenden, det vill säga utvisningar som polisen ska men av olika skäl inte förmår verkställa. I hela Sverige rör det sig om 18 000 ärenden. 12 500 av dessa personer är, med polisens terminologi, "avvikna".

Volymerna är sådana, i relation till polisens resurser, att de avvikna löper minimal risk för upptäckt. Därmed har också rättvisan på denna punkt upphört. "Vi har en ordnad migrationspolitik ... de som får avslag ska återvända", sa Löfven i sitt tal i Göteborg – men det är i dag en ambition mer än en realitet.

Hur Sverige ska komma från det ena till det andra är en fråga som inte besvarades i talet. Men ska det ske, måste regeringen också vara beredd på att tidigare års kritik mot polisens inre utlänningskontroller återupptas – och till skillnad från tidigare kunna bemöta den.

Kontroll är dock inte allt. 12 500 personer kan inte leva under jorden i Sverige om det inte vore för att där också finns skrupelfria arbetsgivare – som i sin tur säljer till kunder som mycket väl kan befinna sig ovan jord. Att varorna kan vara helt harmlösa förändrar ingenting.

Arbetet mot den svarta sektorn i Sverige har, helt riktigt, betraktats som ett arbete mot organiserad brottslighet. Nu behövs insikten att det också är ett arbete mot terror.

Citat: Att utvisningsprocessen skulle fallera i just detta ärende kan visa sig ha varit ödesdigert, men det var dessvärre inte oväntat.