Sverige närmare Nato

Ledare Artikeln publicerades

Frågan om ett svenskt Nato-medlemskap blir allt mindre besvärande för förvarsministern hantera.

Fördjupade samarbeten med Finland och med Natoländerna på andra sidan Östersjön och Öresund gör det Alliansfria Sverige till en del av en säkerhetspolitisk gemenskap i regionen. Tanken med det avtal som tecknas med Danmark senare i veckan är att öka den operativa förmågan för stridsflyg och marinen i fredstid. ”I grunden delar jag analysen att ensam inte är stark”, meddelade Peter Hultqvist (S) under Folk och försvars konferens i Sälen.

På frågan om vad som händer vid en kris hade han svårare att svara. Det är viktigare att undvika en kris, löd svaret. Avtalet med Danmark är betydelsefullt, även om det bara gäller i fredstid. Det skapar en närmare relation och signalerar en samordning som avskräcker. Det kan ses som uteslutet att länderna runt Östersjön står ensamma i händelse av konflikt. Det rödgröna alternativet till Nato är mer samarbete. Det för oss paradoxalt närmare just Nato. Men det kanske också är tanken. När väl Socialdemokratierna svänger i frågan kommer ett medlemskap inte längre att uppfattas som särskilt kontroversiellt.

Spänningarna inom regeringen hanterades också avspänt. När försvarsministern avfärdade utrikesministerns ”personliga” utspel om en modern jämställd värnplikt kontrade han med att han själv aldrig är ”privat”.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Smålandsposten så godkänner du samtidigt våra regler.

På smp.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på smp.se. På tider då Smålandspostens webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på smp.se

smp.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på smp.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Smålandsposten som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.