Sverigedemokratisk godnattsaga om Brå

Ledare Artikeln publicerades
Foto:Jonas Ekströmer/TT

I går kom ännu en undersökning som underströk vad vi redan fått veta: att svenskarna ser detta med flyktingar och lag och ordning som de viktigaste politiska frågorna. Dagen innan hade professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki stått i SVT:s Agenda och förklarat att det inte finns någon anledning för Brottsförebyggande rådet (Brå) att redovisa statistik över brottslingars ursprung. Den informationen skall inte ut.

Även justitieminister Morgan Johansson har kort meddelat (utan att vilja bli intervjuad eller medverka i Agenda i ämnet) att sådan statistik inte tillför någonting. Och företrädare för alla andra riksdagspartier utom Sverigedemokraterna har under SVT:s rundringning förklarat att de håller med Sarnecki (Moderaterna, Centern och Miljöpartiet) att de inte vill svara (Vänsterpartiet) eller så skruvar de besvärat på sig och tycker att ”myndigheterna” skall avgöra (Kristdemokraterna och Liberalerna).

Detta alltså apropå data som utan konvulsioner kunde presenteras 2005. Ingen kan förklara vad som hänt sedan dess som gjort den sortens uppgifter onödiga. I ett land där man vanligtvis samlar in uppgifter över medborgarna med sådan iver att svetten rinner på statistikerna är det en uppseendeväckande icke-åtgärd.

Självklart är det värdefullt att ha kunskaper om gärningsmäns ursprung utöver det generella faktum att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det blir bara löjligt när det offentliga Sverige skall låtsas som om hedersmord eller klanrelaterad brottslighet lika gärna kan antas förekomma bland finska invandrare som hos andra grupper.

Vart vill man egentligen komma med en sådan hållning? Vad är budskapet till alla som undrar över det faktiska tillståndet bortom all ryktesspridning och tycker att Brå borde bidra till klargöranden? Är det ”Cirkulera! Här finns ingenting att se. Den som inte cirkulerar är en Trump!”?

Nu är det också så att myndigheten Brå inte är ett slags kassaskåp utan har skyldighet att leverera informationen givet att efterfrågan är inramad i forskningssyfte. Naturligtvis kommer förr eller senare någon eller några att samla sig till en begäran som inte kan avvisas av formaliaskäl. Skall vi alltså få se hur civila krafter rundar de etablerade partierna och själva bänder upp den där hemliga lådan med information som folket inte mår bra av att se? Det är ju en bild som hämtad ur en Sverigedemokratisk godnattsaga. De som bara ser strategiskt på detta, förstår de inte vilken politisk present som överlämnas?

Det är rent ut sagt obegripligt. Är det inte bättre att medge det självklara, att det är hög tid att uppdatera och tillgängliggöra 2005 års uppgifter? Att det inte innebär jordens undergång och att det är sakligt rätt och rimligt oavsett om det går bra eller dåligt för Sverigedemokraterna i opinionen?

Citat: Självklart är det värdefullt att ha kunskaper om gärningsmäns ursprung utöver det generella faktum att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken.