Annons

Swedbank kvar i skärselden

Det tycks inte vara någon ände på skandalerna kring Swedbank sedan Uppdrag Granskning synade bankens verksamhet i Baltikum och visade att banken kan ha varit delaktig i penningtvätt, bland annat med kopplingar till de ryska korruptionshärvor som ledde till mordet på Sergej Magnitskij.
Ledare • Publicerad 3 april 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Maja Suslin/TT

När Danske Bank hamnade i liknande knipa i somras försäkrade Swedbanks dåvarande vd Birgitte Bonnesen att Swedbank inte höll på med sådant. Så här i efterhand kan man tycka att bankens styrelse på egen hand redan då, om inte annat av ren självbevarelsedrift, borde ha insett behovet av att granska sin baltiska verksamhet för att säkerställa att allt stod rätt till. Ja, såvida det inte är illa så som en del menar: att man har känt till problemen, men sett mellan fingrarna.

Nu skedde inte det, och i stället har det hela kommit att vädras ut tack vare medias granskningar. Som det ser ut nu tyder mycket på att banken antingen på något besynnerligt vis inte har märkt av varningssignalerna att något misstänksamt försiggick i Baltikum, eller att man medvetet har låtit saken bero.

Annons

Situationen blev inte bättre av att den första externa utredare banken tillsatte för att analysera Uppdrag Gransknings material illa kvickt fick bytas ut eftersom vederbörande själv jobbade för en revisionsbyrå som utreds just för pengatvätt.

Swedbanks revisor sedan tio år tillbaka, Deloitte – som fakturerar banken på 41 miljoner kronor för detta verksamhetsår – frikände för sin del banken från alla misstankar och säger sig inte hitta några fel.

När Bonnesen avskedades som vd kunde man kanske trott att förändringens vindar började blåsa. Men det tycks snarare ha handlat om en panikartad reaktion från styrelsen inför vetskapen att hon inte skulle komma att ges ansvarsfrihet av årsstämman.

Styrelsen själv valdes besynnerligt nog om, och deras arvoden höjdes med sex procent. Bonnesen fick en lyxig fallskärm på 21 miljoner kronor. Synden straffar sig själv, sägs det, men här kom den snarare med en fet check. Försök förklara det rättvisa i detta för de strävsamma medborgare som kämpar för att lönen ska räcka månaden ut, och som sätter en ära i att göra rätt för sig. Med en kommentar värdig Marie Antoinette påpekade Bonnesen senare: ”Tänk på att jag inte är fattig.”

Problemet är dock med stor sannolikhet större än bara Swedbank eller Danske Bank. Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen vill visa prov på initiativ genom den undersökning som Finansinspektionen inlett av anklagelserna om penningtvätt.  Samme Thedéen som i höstas påstod att svenska banker minsann inte tvättat pengar.

Som Andreas Cervenka påpekat i Dagens industri finns det skäl att oroas över de täta banden som existerar mellan finanstopparna. Ovan nämnde Thedéen jobbade tidigare åt Peter Norman, tidigare finansmarknadsminister och nu en av Swedbanks styrelseledamöter. Swedbanks största ägare är Folksam, vars koncernchef är Jens Henriksson, som tidigare jobbade på finansdepartementet åt Per Nuder – som i sin tur fram tills alldeles nyligen var ordförande och styrelseledamot för Swedbanks andra två stora ägare, AMF och Alecta.

Av allt att döma kommer det krävas mycket för att tvätta rent bankvärlden från den gyttja man hamnat i.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons