Annons

Tiggerisituationen då och nu

Fredrik Haage använder i Smp 7/12 mina uttalande från perioden 2012-14 för att påvisa att jag ”tyckte” att tiggeri inte var organiserad brottslighet. Haage får gärna tycka och tro så men det är inte med sanningen överensstämmande.
Publicerad 12 december 2017
Detta är en insändare i Smålandsposten. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vid den tiden var tiggeri i Sverige en relativt ny företeelse och kunskapen var låg i hela samhället. Eftersom tiggerifrågan adderades till mitt uppdrag om hemlöshet försökte jag skapa mig en bild av hur situationen såg ut nationellt. För att få en bild samarbetade jag med polisen (både nationellt och regionalt), socialförvaltningar i många kommuner samt frivilligorganisationer. Frågan jag ställde var om de kunde se att det fanns brottslighet inblandat i tiggeriet. Svaren jag fick var samstämmigt Nej. Utifrån detta, vid tidpunkten bästa kunskapsläget, kunde jag inte agera på annat sätt än jag gjorde. På direkta frågor om jag kunde garantera att det inte förekom brottslighet i samband med tiggeri svarade jag nej.

Foto: Emil Langvad/TT

Bedömningen av antal tiggare i Sverige är någonstans mellan 3000-4000, vilket verkar vara en nedåtgående trend. Under senaste åren har polisen uppdagat några fall av organiserad brottslighet i samband med tiggeri. Brottslingar har ställts inför rätta och dömts. Detta är bra men säger inte med säkerhet något om hur situationen var 2012-14 eller hur den generellt ser ut idag. Det vi nu vet är att vissa tiggare inte bara lever i fattigdom och utsatthet utan också utsätts för brott, vilket självklart är bedrövligt och ska beivras.

Annons

Michael Anefur

Tidigare Nationell hemlöshetssamordnare

Annons
Annons
Annons
Annons