Annons

Tillbaka till lag och ordning

Kloka avvägningar om skatter och bidrag och välbehövliga satsningar på lag och ordning enligt klassiskt moderat recept. Det bjöd Moderaternas pressträff om ekonomiska reformer på.
Ledare • Publicerad 10 augusti 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Moderaterna gör klokt i att våga vara moderata.
Moderaterna gör klokt i att våga vara moderata.Foto: Hossein Salmanzadeh/TT

Moderaterna är som bäst när de satsar på klassisk moderat politik. Det var just vad som presenterades under gårdagens pressträff om ekonomiska reformer: satsningar på lag och ordning, skattesänkningar och tyglade bidrag.

Detta kombineras med en övergripande analys av samtiden som träffar helt rätt. Samhällskontraktet måste återupprättas berättade Ulf Kristersson och Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson med myndiga stämmor. Svenska medborgare måste kunna lita på att de får något för all skatt som betalas.

Annons

Ett frontalangrepp mot de allvarliga bekymmer som sedan allt för länge råder inom till exempel försvarsmakten och polisen. Försvarsmakten står haltande och polisen läcker personal som ett såll. Samtidigt blir omvärlden alltmer orolig och polistjänstgöring alltmer osäker, vilket även kan sägas om blåljuspersonal i allmänhet. En sådan situation är förödande för tryggheten i samhället.

Även om just försvaret sällan ligger högt bland väljarnas prioriterade frågor så är otryggheten något som drabbar alla, och i en samlad satsning mot otryggheten måste även försvaret ingå. Det är inget särintresse.

Vänsterradikalers verklighetsfrånvända häcklande om bomb - och batonghöger kommer väl möta lika säkert som ett amen i kyrkan. Sådant hån får man räkna som en hedersbetygelse.

Men det är ingen ensidig satsning på försvar och polis i det moderata reformpaketet. Även skolan och vården ingår, frågor som väl annars åtminstone bland alliansväljare förknippas mer som Liberalernas respektive Kristdemokraternas profilfrågor. Tjugo miljarder utlovas i stöd till kommunerna att disponera så som de finner bäst lämpat - men klokt nog villkorat mot att kommunerna gör insatser för att minska bidragskostnader och stärker språkundervisningen för invandrare.

Men förbättringen av vården och skolan kan inte bara kan handla om att strössla pengar på verksamheten, som då bara riskerar att utvecklas till svarta hål som slukar pengar till liten ökad nytta. Minst lika viktigt är det med effektiviseringar. Helt riktigt konstaterades också behovet av till exempel olika slag av digitala lösningar och förändrade arbetssätt inom såväl skola och sjukvård.

På skattereformernas område lanserades visionen att det skall löna sig att börja jobba istället för att leva på bidrag. Det skall uppnås genom ett jobbskatteavdrag på tjugotvå miljarder kronor riktad mot låginkomsttagare och ett bidragstak för att förhindra bidragsstapling.

Tacksamt nog var presentationen förskonad från den retorik som fritt lovar allt åt alla. Visst, det kan anmärkas att det ena eller andra saknades bland förlagen till reformer. Men organiseringen av samhället kräver prioriteringar, vissa intressen måste vägas mot andra. Alla kan inte få allt. Politiken är i mycket konsten att kompromissa. Moderaterna gör klokt i att våga vara moderata.

Thomas HermanssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons