Tio krysskamper att följa

Ledare Artikeln publicerades
Vilka som får en plats i Sveriges riksdag avgörs inte bara av partiernas valresultat utan också av personkryss. Nu börjar krysskampen.
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Vilka som får en plats i Sveriges riksdag avgörs inte bara av partiernas valresultat utan också av personkryss. Nu börjar krysskampen.

Vi har vad som börjar likna ett valresultat, även om utlandsrösterna fortfarande har makt att förändra. Men nu börjar en annan del i demokratins gång, nämligen frågan om personvalen. Med villkoret att en kandidat som ska förflytta sig uppåt på en lista måste ha stöd av minst fem procent av de som röstat på det partiet i den aktuella valkretsen, så bestäms vem som tar plats i riksdagen genom vem som fått flest personkryss.

Få kandidater når i praktiken över dessa fem procent, varpå kryssresultaten förblir närmast ointressanta. Men, vi har här valt ut tio kryssfajter som vi bedömer som ovissa och spännande. Läsaren kan följa räkningen av kryssen på val.se

1) Eskil Erlandsson (Kronoberg). Här i Kronoberg har den folklige före detta landsbygdsministern från Ljungby petats ned på Centerpartiets valsedel. Han passar kanske inte så väl in i Centerpartiets ständiga jakt på modernitet. Men är det verkligen modernitet som de småländska centerväljarna söker? Erlandsson kan mycket väl kryssa sig förbi de mer tidsenliga centerkandidaterna.

2) Amineh Kakabaveh (Stockholms län). Vänsterpartisten som engagerade sig mot hedersvåld i förorten och blev anklagad för kulturrasism av den identitetspolitiskt styrda mittfåran i partiet. Hon petades ned från valbar plats och har dessutom ”förbjudits” att driva personvalskampanj. Gör vänsterväljarna revolt och säkrar Kakabavehs riksdagsplats? Den som lever får se.

3) Ebba Busch Thor och Lars Adaktusson. De båda frontfigurerna för Kristdemokraterna står på valsedlar i hela landet. Var de får sina respektive riksdagsmandat avgörs av var de får högst andel kryssprocent. I en liten riksdagsgrupp som kristdemokraternas spelar det stor roll. De skulle exempelvis kunna beröva det mer mittenorienterade Göteborgsdistriktet en egenutsedd riksdagsledamot om kryssen fördelar sig på ett sådant sätt.

4) Ann Heberlein (Skånes läns södra). Författaren, akademikern och samhällsdebattören Ann Heberlein har på senare år gjort sig känd som en kontroversiell röst i frågor om islam, invandring och mångkultur. Med en åttonde plats på den moderata valsedeln i Skånes södra valkrets krävs en massiv mobilisering för att knipa en riksdagsplats. Frustrationen över segregations- och migrationsproblemen vid de skånska köksborden kommer ge henne kryss, men kommer det räcka?

5) Richard Herrey (Stockholms län). Hur långt räcker den gamle schlagerartistens stjärnglans när han provar krysslyckan på Moderaternas valsedel i Stockholms län?

6) Staffan Danielsson (Östergötland). Centerpartiets svarta får. Och en ensam kritiker mot partiledningens liberala hållning i migrationsfrågor. Han petades ned till plats fyra på Östergötlands riksdagslista av partiet. Långt ifrån säkert att bönderna på Östgötaslätten tycker att det var ett klokt beslut.

7) Philip Botström (Värmland). Ordföranden för SSU Sverige står inte på valbar plats på Socialdemokraternas valsedel i Värmland, utan först på plats sju. Men han har fått oväntad draghjälp i valrörelsen av utrikesminister Margot Wallström som framträtt med Boström och som står på affischer tillsammans med honom. Det har skapat irritation i Socialdemokraterna som av hävd är mot personvalskampanjer. Hur mycket Wallströms stöd verkligen hjälpt återstår nu att se.

8) Sara Skyttedal (Östergötland). Före detta KDU-ordföranden, och numera kommunalrådet i Linköping, Sara Skyttedal står som dragplåster på KD-listan i Östergötland. Förra valet toppade hon Kristdemokraternas lista i Kronoberg utan att partiet lyckades erövra en plats på Kronobergsbänken. Nu återstår att se om hon blir kvar i Linköpings stadshus, eller om östgötarna hellre har henne i riksdagen.

9) Cecilia Widegren (Skaraborg). Gruppledare för Moderaterna i riksdagens skatteutskott, som uppenbarligen åtnjuter större förtroende hos partiledningen än hos Moderaterna i Skaraborg, som petade henne från valbar plats. Men Widegren har en tradition av att kryssa sig in som mycket väl kan ge henne förnyat förtroende även i detta val.

10) Hanif Bali (Stockholms län). Den kontroversielle moderate riksdagsledamoten står redan på valbar plats för omval på Moderaterna i Stockholms läns valsedel. Men hans profil har också gett honom en stor skara anhängare. Kommer han matcha sin partiledare i antal kryss vore det onekligen en stark signal från de moderata väljarna.