Annons

Trippelfel om kollektivavtal

Förra veckan (10 mars) beslöt en riksdagsmajoritet att krav på kollektivavtal skall kunna ingå i en offentlig upphandling. Regeringen blev överkörd. Hette det. Fast frågan är vem som egentligen är förloraren på maktspelet. Dagen innan hade nämligen en annan riksdagsmajoritet beslutat att man inte ska kunna kräva kollektivavtal vid en offentlig upphandling.
Ledare • Publicerad 18 mars 2011

Det var inte fråga om några feltryckningar, utan om att Miljöpartiets och Sverigedemokraternas ledamöter i finans- och arbetsmarknadsutskotten uppenbarligen inte talar med sina partikollegor. Det som är rätt dag ett är fel dag två. Den ena ledamoten tycks inte veta vad den andra gör. Miljöpartiets Mehmet Kaplan och Mikaela Valtarsson tycks förorda individuellt röstande om kollektivavtal. Och Sverigedemokraternas Johnny Skalin och Sven-Olof Sällström har att tala ut om vad ett partiets kollektiva linje om kollektivavtal bör bestå i.

Röstningsfiaskot vittnar om personstrider, bristande kunskap eller dåligt klimat i partigrupperna. Det beslut som i media beskrevs som att en stark opposition kör över regeringen vittnar istället om oppositionspartier i fritt fall.

Annons

Detta tillsammans med en rad feltryck, toalettbesök och märklig frånvaro vid voteringar bidrar till att den lagstiftande församlingens auktoritet devalveras. Det håller på att bli ett allvarligt problem. Och det skymmer också helhetsbilden; att regeringen faktiskt drivit igenom stora blocköverskridande överenskommelser som nu nyligen om migrationspolitiken.

Till den aktuella frågan om kollektivavtal hör också det självklara att riksdagen inte bör fatta beslut som kan antas strida mot grundlag eller EU-rätt, som ju gäller före svensk lag. Krav på kollektivavtal i offentliga upphandlingar kan nämligen strida mot EU-rätten. Rättsläget är inte glasklart, men kommunala krav på kollektivavtal har i domstolar underkänts med hänvisning till EU:s konkurrensregler.

Även den som anser att kollektivavtal i grunden är en bra och fungerande modell för arbetsmarknaden måste emellertid inse att dylika krav stänger ute självverksamma småföretagare, vissa branscher där kollektivavtal är mycket ovanliga eller försvårar för utländska företagare i upphandlingar. Sverigedemokraterna avslöjar sig igen. Utländsk konkurrens ska motverkas, ena dagen. Och miljöpartiet som kallar sig småföretagarväntligt brister förståelsen för egenföretagaren den andra dagen. Socialdemokraterna som vet att EU-rätten gäller ignorerar detta i båda omröstningarna. Det bästa man kan säga om Socialdemokraterna i detta ärende är att partiets ledamöter i vart fall var konsekventa och röstade på samma sätt den 10 och den 11 mars.

Martin Tunström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons