Trygghet får Kosta

Ledare Artikeln publicerades

Det nya året rullar vidare. Knappt har Sverige hämtat andan efter att en handgranat i en Stockholmsförort exploderat förrän nyhetsflödet toppas av en gangsteravrättning i en annan del av huvudstaden – en kula i huvudet på en gangster från en kollega i yrket. Och det hade kunnat hända i princip vart som helst i Sverige.

Justitieminister Morgan Johansson manar som vanligt till gott mod och pekar på Göteborg och Malmö som goda exempel på fall där skjutningsnivån avstannat. Men mordet var enligt den lokala polisen ett resultat av att dess gripanden skakat om i de kriminella hierarkierna. Innebörden av Stockholmspolisens analys är ju att det lika gärna kan bero på att gängen i de städerna har gränserna reglerade och inte är inbegripna i maktkamp.

Allmänheten förväntas också finna ro i den planerade amnestin för explosiva varor, alltså just handgranater. När denna justitieministerns verklighetsbild läggs mot polisens beskrivning av innehavarna som ”totalt hänsynslösa och likgiltiga” förvandlas tanken på den gangster som tänks gå till polisen med sina ihopsamlade granater i handen till svart humor.

Men i den till synes hopplösa bilden av svensk kriminalitet finns ändå små strimmor av ljus och en av dem skiner faktiskt i Kronoberg. I går meddelade Kostas ägare Torsten Jansson att den första av fyra Kosta Security-bilar nu har levererats och den första väktaren har börjat tjänstgöra i området. Förstärkning väntas så pass att det kommer bli sammanlagt åtta väktare varav två med hundar som växelvis kommer att patrullera dygnet runt.

Ett annat hoppingivande tecken kommer från Uppsala. Där är polisen omvittnat framgångsrik i sitt arbete mot den grova brottsligheten. Receptet är inte komplicerat: Man kraftsamlar och tar i med hårdhandskarna mot buset.

Inför förra årets slut kunde Uppsalapolisen summera resultat av den särskilda gänginsats man gjort: Två gäng hade flytt Uppsala, ett hade utraderats genom utvisning ur Sverige och ett genom ”dödsfall, skador, inkapacitering, avhopp & skarp konsekvensutsättning”.

Foto: Björn Larsson Ask / SvD / TT

Vad är då ”skarp konsekvensutsättning”? Uppenbarligen att agera som polis istället för som dialogpolis. Uppsalapolisen beskrivet ett sådant fall då ett gäng vid ett tillfälle hade attackerat dem: ”Angreppet avstyrdes genom bestämd konsekvensutsättning som gick ut på användning av pepparspray & 3 omhändertagna & inlåsta för fylleri.” Skarp konsekvensutsättning har slående likheter med lagföring.

Vi hoppas att även Kronoberg begåvas med denna strategi i samma utsträckning som Uppsala. Torsten Janssons initiativ får förstås också gärna sprida sig men där är det mer komplicerat, för vad vi ser är ju ett privat/civilt säkerhetsarrangemang som är sprunget ur den otrygghet som poliskrisen innebär. Något som bildats i spåren av statsmaktens reträtt. Jansson själv inflikar helt riktigt att det är tråkigt att det skall behövas, även om Kosta sannolikt blir en av Sveriges säkraste platser framöver.

Idealet är förstås en mängd Kosta-initiativ runt om i Sverige som upprätthåller säkerheten – tills polisen fått resurser och politiskt stöd att återta denna rättssamhällets förlorade mark.