Annons

Tvinga dem flytta

Problemområden, no-go-zoner, utsatta områden ... oavsett vad man kallar dem är de geografiskt avgränsade platser där gängkriminalitet koncentreras. Detta faktum utnyttjas dock väldigt sällan. I söndagens tv-debatt om gängbrottslighet talades om att ”bura in” fler brottslingar, att satsa mer på sociala åtgärder och att anställa fler poliser. Men det sades inget alls om att tvinga kriminella element att flytta.
Ledare • Publicerad 14 augusti 2018
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
MALMÖ 2018-04-22
MALMÖ 2018-04-22Foto: Johan Nilsson/TT

Det är en stor brist, för en offensiv uppsägningspolicy är både effektiv och (till skillnad från massiv polisrekrytering) genomförbar. Den som begår brott med gängkriminella förtecken i sitt område bör rutinmässigt bli av med bostaden. Som integrationskonsulten Dan Gaversjö, med bakgrund i fastighetsbranschen, skriver: ”Eftersom gängen bygger sin legitimitet runt det lokala bostadsområdet försvinner plattformen för kriminalitet om de tvingas flytta.”

Grunden för en sådan policy finns dessutom i gällande lag. Vid särskilt allvarliga störningar i boendet - störningar som försämrar andras boendemiljö och inte skäligen bör tålas - kan en hyresgäst sägas upp. Den som står på hyreskontraktet ansvarar dessutom för alla som hör till hans hushåll eller gästar honom eller av andra skäl har inrymts i lägenheten.

Annons

Att gängen på detta sätt splittras är bara den ena vinsten med uppsägning. Den andra är att laglydiga invånares ställning stärks i området.

Det är inte, som vänsterdebattörer gärna hävdar, så att ungdomsarbetslösheten rent objektivt tvingar killar in i narkotikahandel och våld. För den som har skött sin skolgång har sannolikt chanserna till jobb sällan varit så goda som nu. Däremot framstår strävsamhet och flit som mindre attraktivt i områden där det ständigt skyltas med brottslighetens snabba vinster. Om det blir tydligt att snabba vinster på narkotika för med sig en risk för hemlöshet kommer brottsligheten i en annan dager. Dyra bilar uppväger inte bristen på tak över huvudet.

Varför sker inte detta redan? En förklaring är att det är politiskt ointressant. Inskränkningar i hyreslagen låter mindre häftigt än fler poliser, och samtidigt hjärtlöst i jämförelse med allmänna ”satsningar” på ungdomar.

En annan förklaring kan vara att det innebär en ny syn på besittningsrätten. Hyresgästföreningen tog i ett fall i Malmö strid för att en man som förvarade vapen i sin lägenhet skulle få bo kvar, i strid med hyresvärdens vilja. Eftersom handgranaterna inte hade exploderat så hade de inte framkallat någon fara för grannarna, enligt Hyresgästföreningen.

I en annan tid hade sådana spetsfundigheter kunnat vara relevanta. Nu, när gängbrottsligheten utgör ett påtagligt hot mot statens våldsmonopol och samhällets sammanhållning är de befängda.

I bostadspolitiken talas det mycket om social hållbarhet. Att brott straffar sig, bland annat genom att hyreskontraktet går förlorat, är den bästa sociala hållbarheten.

Daniel BrawSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons