Annons

Tvivelaktig överlappning

Det har framkommit att Miljöpartiets tidigare språkrör Maria Wetterstrand varit involverad i ett företag som Energimyndigheten givit medel att sondera terrängen för svensk produktion av förnybart biobränsle, inklusive flygbränsle, medan hon lett den statliga utredningen ”Biojet” om framtidens flygbränsle. Utredningens slutsats är att förnybart flygbränsle bör omfatta trettio procent av marknaden år 2030.
Ledare • Publicerad 6 mars 2019
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Wetterstrand har både suttit i styrelsen för och ägt aktier i företaget, Cortus Energy AB. I en intervju i Expressen (5/3 2019) värjer sig Wetterstrand skickligt och eftertryckligt mot alla misstankar om jäv. Hon menar att den koppling som görs mellan hennes roll som ledare för ”Biojet” och hennes styrelseuppdrag och aktieinnehav i Cortus är ”otroligt långsökt”.

Wetterstrand framhåller också att hon fast hon under utredningens gång skaffat sig många ytterligare aktier i företaget inte tjänar några pengar på dem, liksom att det kommer att dröja mycket länge innan hon gagnas av flygbränsleproduktion. Det är till och med ”ytterst osannolikt” att hon har kvar sina aktier den dag Cortus får intäkter från flygbränsle, som företaget först på sistone börjat ägna sig åt.

Annons

Det stämmer förstås att Cortus i nuläget inte framställer flygbränsle och det är säkert sant att Wetterstrand för tillfället inte gör sig någon hacka på sina aktier. Likafullt finns här en framtida affärsverksamhet och lönsamhet att ta med i beräkningen. Man kan även fråga sig om det är ett rent sammanträffande att Wetterstrands aktieinnehav ökade drastiskt parallellt med att hon ledde ”Biojet”.

Det ser inget vidare ut att någon å regeringens vägnar utreder framtidens flygbränsle och samtidigt är insyltad i ett företag i energisektorn, där Cortus förut utvecklat teknologi som används för att producera industriell energigas. Wetterstrand är själv inte omedveten om problematiken. Hon säger sig ha reflekterat över den i samband med att hon tog på sig utredningsarbetet, varvid hon kom fram till att inget dilemma var för handen.

Wetterstrand är ingalunda den enda medlem av politikerklassen som hörsammat näringslivets locktoner. Till exempel var Liberalernas Europaparlamentariker Cecilia Wikström nyligen på tapeten när det rapporterades att hon håvar in ungefär sjuttiotusen kronor extra i månaden på styrelseuppdrag i Beijer-Alma och Elekta.

Överlappningar mellan politik och förvaltning respektive företag är tvivelaktiga eftersom de lätt skapar fel intryck. I en tid av tilltagande populism och politikerförakt är det ingen god idé att lägga mer bränsle på elden. Den som är verksam inom den politiska sfären gör klokt i att inte ta på sig styrelseuppdrag eller förvärva ansenliga aktiebestånd i företag, särskilt om företagen ligger nära ens politiska värv. Bara för att man formellt får och kan göra någonting betyder det inte att man faktiskt bör, och om tveksamhet föreligger är det alltid bättre att avstå än att ge sig in i en gråzon.

Mathias Persson
Annons
Annons
Annons
Annons