Vad gör Javidi i Fi?

Ledare Artikeln publicerades

Egentligen skulle man strunta i det lilla ytterkantspartiet Feministiskt initiativ (Fi). Men nu är det ett parti av den karaktären att det har en sådan myriad av ingångar i Sveriges akademiska, kulturella och inte minst mediala liv att det har större betydelse än vad den mikroskopiska andel som röstar på dem borde ge.

Foto: Bertil Ericson / TT

Och, inte minst, när dess företrädare ger uttryck för antisemitism utan att ledningen reagerar. I en soldränkt intervju för Feministiskt initiativs nättidning sitter riksdagskandidaten Oldoz Javidi på Ship to Gaza och leende förklarar att hennes ”inofficiella åsikt som privatperson” är att Israels judar kan packa sig iväg till USA så att palestinierna kan ta över landet. ”Jag kan ju tillåta mig åtminstone få drömma om en sådan lösning eller hur?”.

Sedan uttalandet uppmärksammats har Oldoz bett redaktionen att ta bort just det partiet (vilket förstås skett) med hänvisning till att det kunde missförstås.

”Min inofficiella åsikt som privatperson…”. Visst. Så är det ju, att politiker aldrig delar sitt partis program till hundra procent utan måste tillåtas ha egna uppfattningar om det ena och det andra. Det gäller även Javidi.Men nu skedde intervjun apropå hennes medverkan på båtresan och just i egenskap av riksdagskandidat för Feministiskt initiativ. Det uttrycks tydligt i artikeln (än så länge). Det är inget hemma hos - reportage där privatpersonen Oldoz skall porträtteras.

Och även om så vore så är hennes uttalande antisemitiskt. Det går inte att uppfatta ”drömmen” om ett Israel tvångstömt på judar som en lösning på konflikten på ett annat sätt. Det finns inget att missförstå. Javidi är tydlig.

Hennes partiledning är det däremot inte och därför har Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) krävt ett klargörande från dem. I skrivande stund råder dock tystnad i parti och medier.

SKMA är rätt hovsamma, får man säga. Vad hindrar dem från att landa i den självklara slutsatsen, att fordra att partiledningen stryker Javidi från riksdagslistan? Skall det behöva klarläggas huruvida det är önskvärt med en riksdagsledamot som sitter i plenum med drömmande blick och fantiserar om hur Israel töms på alla judar?