Annons

Väderomslag i svensk debatt?

Partiledardebatter är sällan genombrottsartade i något slags realpolitiskt avseende. De låter avläsa mer finstilta saker, som perspektivförskjutningar, eller tonfallsförändringar. De är ofta som termometrar i det politiska klimatet.
Publicerad 12 oktober 2017
Detta är en ledare som uttrycker Smålandspostens politiska linje: för kristna värderingar, konservativ ideologi i förening med liberal idétradition samt för näringsfrihetens och äganderättens bevarande. Tidningens politiska etikett är moderat.

I söndags var det partiledardebatt i SVT:s Agenda och i går i riksdagen. Åtminstone två fenomen gjorde sig gällande i båda och är värda att hålla ögonen på framöver.

Dels miljöpartiets Gustav Fridolin. Hans framträdande skär sig mot den nya atmosfär som hunnit bildas sedan i våras. Hans ”idealistiska” aggressivitet som måhända tände kamplusten hos de egna förr i tiden var nu enbart besvärande och renderade honom till och med en tillsägelse från moderatorerna.

Annons

I riksdagsdebatten var han så att säga utanför. Den klimatpolitiska kanonad med vilken han annars effektivt kunde skjuta bort andras käpphästar var plötsligt apart. I den mån den nådde fram studsade den mot en rytm han inte kunde påverka. Han var vid sidan av det egentliga skeendet.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Samtidigt som moderaternas Ulf Kristersson var mitt i. Detta förstås främst i kraft av nyvald partiledare för det största oppositionspartiet, men också med den nimbus som omger en förmodad flodvågsvändare. Stefan Löfven har betydligt svårare att matcha Kristersson än Anna Kinberg Batra i en direkt debatt. Som syn för sägen utsågs också Kristersson till vinnaren av hela SVT-debatten som sådan. Även igår var Kristersson överlägsen sin motståndare. Det lär finnas en hel del att fundera på i statsministerns stab efter dessa dagar.

Samtidigt är sådana framträdanden inte allt. Kristersson har satt ned foten kring migrations- och integrationspolitik - och intressant nog upprepat formuleringen att det varit de senaste decenniernas migrationspolitik som varit av skada - vad gäller huvudinriktningen, men mycket återstår i (för många svårsmält) konkretion.

Men allt som allt så har en viss, om än så liten, antydan till kommande väderomslag kunnat noteras på politikbarometern.

Fredrik HaageSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons